Maleisische moslimpartij opent deuren voor andersdenkenden

De Maleisische moslimpartij PAS gaat de boer op om niet-moslimkiezers te overtuigen om een islamitische stem uit te brengen. De anders- en niet-gelovigen zijn gecharmeerd door het aura van onkreukbaarheid en emancipatie dat de islamisten omgeeft. Maar ze blijven bang voor islamitisch extremisme.
Enkele jaren geleden beloofde PAS nog een islamitische theocratie. Dag en nacht verschil met het gematigde imago waar de partij nu radicaal voor gaat. De partij, die aan de macht is in de deelstaat Kelantan, werd tijdens de algemene verkiezingen van 2004 electoraal afgestraft omwille van haar radicaal theocratische standpunten.

Zo’n 40 procent van de 26 miljoen Maleisiërs is geen moslim (respectievelijk 24 en 8 procent van de bevolking is van Chinese en Indiase origine). De strategen van de Pan Malaysia Islamic Party lijken dat electoraat nu ontdekt te hebben. Ze lanceren een campagne om ook niet-moslimkiezers voor zich te winnen.

De partijstatuten zijn gewijzigd opdat ook etnische Chinezen en Indiërs ‘geassocieerd’ lid kunnen worden. En de partij is bereid om niet-moslims te laten opkomen onder islamitische vlag. PAS wil ook vrouwen toelaten tot het hooggerechtshof.

PAS wil de komende maanden een roadshow lanceren om niet-moslims te overtuigen van de nieuwe openheid en gematigdheid. Het experiment moet de buitenwereld ervan overtuigen dat kiezers niet bang hoeven te zijn voor de islam en dat het islamisme meer bescherming biedt voor de cultuur, tradities en religies van de minderheden dan een westerse seculiere staatsvorm. “De islam garandeert gelijkheid en rechtvaardigheid voor alle leden, ongeacht hun religie of afkomst”, zegt AS Nasaruddin Isa, de ondervoorzitter van PAS.

PAS belooft niet-moslims iets wat ze al verlangen sinds de onafhankelijkheid van 1957: gelijkheid met geboren en getogen Maleiers. De partij wil ook een eind maken aan de positieve discriminatie die de ‘zonen van eigen bodem” genieten boven de andere Maleisische burgers. Nog een aanlokkelijke belofte is die van een transparant en corruptievrij bestuur met een ambtenarenapparaat dat gebaseerd is op verdienste in plaats van op ras en religie, zoals nu.

Die beloften klinken veel niet-moslims als muziek in de oren. Maar de angst voor de islam is groter dan de bekoring, denkt Raja Petra Kamaruddin, hoofdredacteur van de één van de grootste nieuwssites van Maleisië. “Na 9/11 en de ‘oorlog tegen de terreur’ boezemt het woord islam alleen al niet-moslims angst in. Het is een interessant experiment, meent hij. “De PAS is uit op een proper imago met het oog op een vervroegde verkiezing. Als ze slagen in die missie kunnen andere islamitische partijen in de wereld dat voorbeeld volgen.”

De minderheidsgroepen kunnen zich wel vinden in de PAS als het gaat over culturele autonomie, etnische gelijkheid en deugdelijk bestuur. Maar in ethische kwesties en wat betreft man-vrouwgelijkheid blijft de achterdocht erg groot. “Er is gewoon geen markt voor de islam voor niet moslims, zegt Kamaruddin. “Dat geldt voor Maleisië, maar ook voor de rest van de wereld.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.