Maleisische politie verstoort politieke comeback van oppositiekandidaat

In de nacht van maandag op dinsdag omstreeks 3 uur Belgische tijd schortte de Maleisische politie de samenkomst op van 40.000 aanhangers van voormalig vice-premier Anwar Ibrahim. Ze vierden de opheffing van de politieke ban op Anwar, opposant van de huidige regering.

MO* sprak in 2007 met Anwar Ibrahim: lees het interview ‘Moslims moeten antwoorden met vooruitgang’


De People’s Justice Party, de grootste oppositiepartij in Maleisië en tevens de partij van Anwar Ibrahim, organiseerde de samenkomst. Zijn aanhangers hadden zich verzameld in een stadion in Kuala Lumpur om af te tellen tot de politieke ban van Anwar op 15 april verstreek. Anwar gaf voor het eerst opnieuw een publieke speech, maar die werd na een halfuur door tientallen agenten onderbroken. Gisteren zei Anwar aan AP dat hij ‘de regerende coalitie -het Nationale Front- makkelijk omver kon werpen’ omdat hij genoeg regeringsleden aan zijn zijde zou hebben.

Illegale samenkomst


De politie had eerder aangekondigd dat ze klaarstonden om de bijeenkomst te verstoren omdat die illegaal was. ‘De People’s Justice Party heeft geen toestemming gevraagd en dat maakt de bijeenkomst illegaal’, aldus Kuala Lumpur-politiechef Muhhamad Sabtu Osman in de Herald Tribune International. ‘In Maleisië zijn publieke samenlomsten van meer dan vijf mensen verboden, tenzij ze hier speciale toestemming voor krijgen.’

Politie-onderzoek


Dinsdagochtend moesten Wan Azizah Wan Ismail, de echtgenote van Anwar en ook voorzitter van de People’s Justice Party, en drie partijleden zich bij de politie aanmelden voor ondervraging. Reden was de “illegale” samenkomst, al wou de politie geen verdere commentaar geven over het onderzoek.

Politieke ban


In 1998 ontsloeg de toenmalige premier Mahathir bin Mohamad zijn vice-premier Anwar. Die werd beschuldigd van corruptie en “immoreel gedrag”. Het Hooggerechtshof veroordeelde Anwar tot zes jaar gevangenisstraf wegens corruptie. In 2004 kwam hij vrij maar mocht vijf jaar geen politieke activiteiten uitoefenen.

Anwar in het offensief


Anwar wil opnieuw eerste minister van Maleisië worden en daagt Abdullah Ahmed Badawi uit, huidige premier en lid van de Verenigde Nationale Organisatie Maleisië (UMNO). De UMNO is de grootste politieke partij in Maleisië. Sinds de onafhankelijkheid in 1957, deelt het de macht in coalitie met andere partijen. Tijdens de verkiezingen van vorige maand won de regerende coalitie met 51 procent van de stemmen.
Bij de parlementsverkiezingen van vorige maand verloor het Nationale Front (de regerinsgcoalitie waar het UMNO deel van uitmaakt en waar dus ook Abdullah lid van is) zijn tweederde meerderheid in het parlement. Anwar wil dat er herverkiezingen komen voor de premierspost.  
Anwar belooft grondige hervormingen van de autoritaire wetten en het politieke systeem waarin de etnische groepen -Maleisiërs, Chinezen en Indiërs- niet op gelijke hoogte staan. Hij pleit voor een multi-etnisch beleid.

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Wil je dat MO* dit soort verhalen blijft brengen?
Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 2643   proMO*’s steunen ons vandaag al.

Word proMO* of Doe een gift