‘Maoïsten gebruiken kindsoldaten als kanonnenvlees’

In het conflict tussen regeringstroepen en maoïstische rebellen in Nepal worden steeds meer kinderen gedood, gewond en ingezet als soldaat. Dertig procent van de maoïstische rebellen zijn jonger dan 18 jaar, schat de ngo Watchlist on Children and Armed Conflict in een nieuw rapport.

Volgens Watchlist krijgen Nepalese kinderen het sinds het einde van het staakt-het-vuren in augustus 2003 enorm hard te verduren. “De levens van kinderen worden niet gespaard, noch door de maoïsten, noch door de regeringstroepen”, zegt Julia Freedson, directeur van Watchlist. “In heel veel gevallen worden kinderen gedood tijdens vuurgevechten of ze worden doelbewust gebruikt en uitgebuit.”

Het rapport neemt de maoïstische rebellen zwaar op de korrel omdat ze kindsoldaten gebruiken als “kanonnenvoer en menselijk schild” en “inzetten in directe gevechten met de regeringstroepen.” Watchlist schat dat dertig procent van de maoïstische rebellen jonger zijn dan 18 jaar. De maoïsten zouden kinderen op school rekruteren om te vechten. Precieze cijfers over kindsoldaten in Nepal zijn er niet maar volgens Watchlist blijft het aantal toenemen.

In de eerste zes jaar van de oorlog, tot aan het staakt-het-vuren van januari 2003, zijn volgens Watchlist 422 kinderen in het Nepalese conflict omgekomen. Sinds het einde van het bestand in augustus 2003 is de situatie nog verslechterd en hebben zowel de regeringstroepen als de rebellen steeds meer geweld gebruikt tegen kinderen.

Het rapport citeert informatie en onderzoek van het Centrum voor Kinderarbeid in Nepal (CWIN), dat stelt dat 54 kinderen rechtstreeks door bommen, geweervuur of andere aanvallen gedood zijn in de eerste helft van 2004 en honderden kinderen werden gewond. In die zelfde periode zijn 92 kinderen omgekomen door landmijnen. Kinderen worden ook misbruikt als soldaten of spionnen. Nochtans is dat verboden, zowel door het internationaal recht als door een aantal verdragen die Nepal ondertekend heeft.

Sinds het einde van het staakt-het-vuren zijn volgens Watchlist ook duizenden kinderen ontvoerd, voornamelijk door de maoïstische rebellen. In de eerste helft van 2004 hebben die 7000 kinderen gekidnapt. Bijna alle ontvoerde kinderen worden vrijgelaten na een paar dagen zogenaamde “culturele opvoedingsprogramma’s”, waarin de kinderen bedreigd en politiek geïndoctrineerd worden. Ook regeringstroepen hebben volgens Watchlist kinderen ontvoerd, met name kinderen die verdacht worden van maoïstische sympathieën. Zes kinderen die door de regeringstroepen ontvoerd werden, zijn nog altijd vermist.

Het rapport ‘Tussen Twee Vuren: Toenemend Geweld Tegen Kinderen in het Gewapend Conflict in Nepal’ noemt het conflict “een dringende zaak van internationale vrede en veiligheid”. Het roept de Nepalese regering, de maoïstische rebellen, ngo’s en de VN-Veiligheidsraad op tot onmiddellijke actie om de misbruiken een halt toe te roepen.

Tijdens de voorstelling van het Watchlist-rapport woensdag in Katmandoe riep Louise Arbour, de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de VN, beide partijen op om een einde te maken aan het geweld tegen kinderen. De militaire tactieken van de maoïstische opstandelingen noemde ze “onredelijk en tegengesteld aan de fundamentele mensenrechten en het internationaal humanitair recht.” Volgens Arbour heeft de Nepalese regering het recht om de opstandelingen aan te pakken maar is ze er niet in geslaagd om daarbij de mensenrechten te respecteren. (KC/MM)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.