Maoïstische splintergroep eist onafhankelijkheid voor Zuid-Nepal

Nepal is net aan het herstellen van tien jaar gewelddadige maoïstenopstand en nu duikt het spook van etnisch separatisme op. Een maoïstische splintergroepering jaagt mensen weg uit de zuidelijke Teraivlakte en roept op tot onafhankelijkheid voor de streek.
De splintergroepering, het Terai Jantantrik Bevrijdingsfront, is klein, maar haar invloed is verontrustend, zeggen intellectuelen ter plaatse. Madhes voor de Madhesis!, is de slogan van de separatisten. Madhes is de lokale naam voor de zuidelijke Teraivlakte van Nepal, de industriële en agrarische graanschuur van het land waar bijna de helft van de Nepalezen leeft. Madhesis zijn mensen van Indiase afkomst die al decennia in de Teraivlakte wonen. Ze noemen zich Nepalezen. De meesten zijn Nepalese burgers, maar er zijn ook grote groepen zonder Nepalese identiteitskaart.

Het is de allereerste keer in de geschiedenis dat Nepal zich geconfronteerd ziet met een separatistische beweging, maar de Madhesi-gemeenschap voelt zich al lang gediscrimineerd door de ‘Pahadiyas’, de mensen uit de bergstreken.

Nu heeft voormalig maoïst Jayakrishna Goit die sluimerende ontevredenheid vertaald in het Terai Jantantrik Bevrijdingsfront, dat naar schatting 150 tot 200 strijders telt. “We vechten voor onafhankelijkheid omdat we al te lang gediscrimineerd worden”, zei hij vorige week tegen journalisten. Voorlopig blijven zijn acties beperkt tot een handvol districten in de Terai, vooral in het centraal-oostelijke gedeelte tussen Saptari en Rautahat.

Goit heeft ook zijn eigen motieven. Hij was eens de voorzitter van het Maoïstisch Terai Bevrijdingsfonds, maar toen hem die functie werd ontnomen scheidde hij zich af van de maoïstenbeweging en vormde zijn eigen Terai Jantantrik Bevrijdingsfront. Goit was ook ontevreden over de discriminatie van de Madhesis binnen de maoïstenbeweging zelf. Ten slotte was hij er niet over te spreken dat de maoïsten Madhes opsplitsten in twee aparte regio’s. Maoïstenleider Matrika Prasad Yadav geeft toe dat er “veel discriminatie en daardoor ontevredenheid” was, maar zegt dat die kwestie nu grotendeels opgelost is.

Het Terai Jantantrik Bevrijdingsfront trok de aandacht toen het in juni diverse Pahadiya-overheidsbeamten ontvoerde en enkele bedrijven van Pahadiyas tot sluiten dwong. Vorige maand noemde het VN-rapport van het Bureau van de Coördinator van Humanitaire Zaken de situatie in de Terai-districten “nogal ontvlambaar”, vooral begin juni. “Het Jantantrik Terai Bevrijdingsfront (sic), een afscheuring van de maoïsten, heeft bedreigingen geuit tegen de etnische bergvolkeren die zich in de Terai hebben gevestigd, en eist dat ze terugkeren naar hun dorpen.”

Terwijl Nepal zich buigt over de delicate onderhandelingen tussen de overheid en de maoïsten, bevinden de Teriadistricten zich op de grens van een opstand. De trend verontrust intellectuelen en activisten ter plaatse.

“Er wordt neergekeken op ons Madhesis. Onze taal en cultuur worden niet gerespecteerd. We zijn niet naar behoren vertegenwoordigd in de administratie en in andere staatsinstellingen. Dat moet ophouden, of het ongenoegen zal verder toenemen”, zegt Jayaprakash Gupta. Hij is een voormalig minister van Madhesi-afkomst en nu algemeen secretaris van het Madhesi Janadhikar Forum (MJF), een groep die ijvert voor de rechten van de Madhesis.

“De Nepalese regerende elite is altijd wantrouwend geweest tegenover Madhesis. Ze denkt dat omdat we van Indiase afkomst zijn, we pro-India zijn. Maar dat klopt niet. We zijn evenveel Nepalees en pro-Nepal als iedereen. Maar het verbaast me niet dat Goit de opdeling van Madhes door de maoïsten ziet als een poging om de macht van Madhes te versplinteren. Ik denk dat ook.

“In de Madhesi-gemeenschap is er geen steun voor een onafhankelijk Madhes. We willen allemaal deel uitmaken van Nepal”, verzekert Vijay Kant Karna, een Madhesi docent politieke wetenschappen en voorzitter van Jaghrit Nepal, een Madheshi-beweging. “Maar ik kan niet voorspellen wat er zal gebeuren als de Madhesis in de nieuwe staatsstructuur niet de erkenning krijgen waar ze recht op hebben”.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.