Mapuche indianen juichen niet om antidiscriminatiewet

Zeven jaar na het voorstel wordt de antidiscriminatiewet in Chili goedgekeurd. Toch valt het te betwijfelen of de Mapuche indianen hier voordeel uit zullen halen. De staat rept verder geen woord over de dubieuze antiterrorismewet en het ongestrafte geweld van de politie.

  • CC Tu foto con el presidente Sebastián Piñeras was aanwezig op de Nationale feestdag voor Inheemse Volkeren. CC Tu foto con el presidente
  • CC Gobierno de Chile President Sebastián Piñeras keurt de antidiscriminatiewet goed op een ceremoniële bijeenkomst in het regeringspaleis. CC Gobierno de Chile
  • CC Movilh Chile Minderheidsgroepen uit Chile komen bijeen om de dood van Daniel Zamudio te herdenken. De jongen werd in maart doodgeslagen omwille van zijn seksuele geaardheid. CC Movilh Chile

De nieuwe wet schijnt hoopvol voor de Mapuche indianen en andere minderheidsgroepen in Chili. Vorige donderdag (12 juli) ondertekende president Sebastián Piñeras met veelbelovende woorden de antidiscriminatiewet tijdens een ceremonie in het regeringspaleis. Deze nieuwe wet bestraft iedere vorm van uitsluiting, onderscheid of beperking omwille van ras, huidskleur, seksuele geaardheid, religie, ideologie of voorkomen. Een schending van deze wet kan een boete opleveren van 304 tot 3040 euro.

De goedkeuring kwam er na een dodelijk incident van homofoob geweld. In maart dit jaar werd een 24-jarige man mishandeld door neonazi’s omwille van zijn seksuele geaardheid met de dood tot gevolg. De goedkeuring van de antidiscriminatiewet kwam hierdoor in een stroomversnelling, ruim zeven jaar na het wetsvoorstel ingediend was.

Het is niet de eerste keer dat president Piñeras het belang onderstreept om minderheidsgroepen beter te beschermen. Ter gelegenheid van de Nationale feestdag voor Inheemse Volkeren op 26 juni verkondigde hij al dat ‘de staat een schuld heeft af te lossen bij de oorspronkelijke bewoners van Chili’ en dat ‘de huidige regering daar op wettelijk vlak iets aan zal veranderen’. Verder gaf hij toe dat er tekortkomingen zijn in de politiek om aan inheemse noden te beantwoorden. De antidiscriminatiewet lijkt dus een stap in de goeie richting.

Schijn bedriegt

Mooie woorden tijdens publieke verschijningen, maar Ana Piquer, directeur van Amnesty International in Chili gelooft er niet in. ‘We blijven de manier bekritiseren hoe de Chileense staat omgaat met zijn inheemse bevolking. Zolang Chili de Mapuche verder criminaliseert aan de hand van de antiterrorismewet en zolang gewelddadige politieagenten vrijgesproken worden door de militaire rechtbank, is er volgens ons geen positieve boodschap.’ Dat was te lezen op de website van de universitaire radio van Chili.

Een andere bedenking is dat de meningen over de discriminatie van de Mapuche zeer verdeeld zijn. Uit een studie van het Onderzoeksinstituut voor Sociale Wetenschappen en de Universiteit Diego Portales uit Santiago bleek dat er geen consensus in het parlement bestaat hierover. Volgens links is er wel degelijk sprake van discriminatie van Mapuche indianen, terwijl het rechtse front volhoudt dat dit niet het geval is. Wanneer een Mapuche een geval van discriminatie zal aanklagen, valt het dus eerst te zien of de rechter het voorval wel als discriminatie zal erkennen vooraleer er ooit sancties kunnen volgen.

Gewapende zelfverdediging

José Venturelli, woordvoerder van de Ethische Commissie tegen Martelingen (CECT) in Chili, benadrukt in zijn blog dat de goede bedoelingen van de staat zo goed als onbestaande zijn. ‘Piñeras beweert zich zorgen te maken om de rechten van de Mapuche, maar tegelijkertijd moedigt de procureur-generaal Sabas Chahuán de zogenaamde landbouwers aan om zich met wapens te verdedigen tegen hen. Chahuán verkondigde op de Chileense radio Bio Bio dat het positief is dat die ‘landbouwers’ gewapend kunnen opkomen voor hun rechten. Het is volgens hem immers een wettelijke vorm van zelfverdediging.’

 

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 3184   proMO*’s steunen ons vandaag al. 

Word proMO* of Doe een gift

Over de auteur

  • Na een master Journalistiek trekt Stéphanie Borgers Latijns-Amerika door. Haar doel: op een zo humaan mogelijke manier de bevolking en de geest van het continent beter leren begrijpen.