Mapuche vermoord

In de zuidelijke Chileense regio Araucanía is gisterochtend een 22-jarige mapuche, Matías Catrileo Quezada, door de Chileense politie om het leven gebracht.
  • La Segunda De voorpagina van La Segunda La Segunda
De schietpartij speelde zich af op het terrein van landbouwbedrijf Santa Margarita, een gebied dat door de Mapuchegemeenschap geclaimd wordt. De 22-jarige student Catrileo wist op het terrein te geraken, ondanks de zware politiebewaking, en stak verschillende balen hooi in brand. De activisten zeggen dat de politie zonder waarschuwing het vuur opende met een machinegeweer en Catrileo in de rug raakte.
Het is het zwaarste incident sinds de dood van mapuche Alez Lemún in november 2003. Lemún werd gedood tijdens een confrontatie met de politie in Santa Elena toen hij een stuk grond van een bosbouwbedrijf bezette. Justitie voerde een onderzoek naar de dood van Lemún, maar rondde dat onderzoek af zonder iemand verantwoordelijk te stellen voor diens overlijden.
Volgens het Observatorium voor de Rechten van Inheemse mensen moet de moord op Catrileo veroordeeld worden. “Het was voorspelbaar, omdat de brutaliteit van de politie en de repressieve aanpak van de staat tegen inheemse mensen, en meerbepaald Mapuche, het voorbije decennium talloeze keren aan de kaak gesteld is door mensenrechtenorganisaties”, zegt José Aylwin van het Observatorium.
Chili telt 700.000 inheemse inwoners, zo’n 4,6 procent van de totale bevolking. De Mapuche-indianen maken daar 87 procent van uit. Een vijvde van hen leeft in de regio Araucanía.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.