Marokkaanse Islamisten willen geen fundamentalistisch regime

De islamistische Partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling (PJD) verdrievoudigde bij de Marokkaanse verkiezingen van 27 september zijn zetelaantal in het parlement. Toch heeft de partij naar eigen zeggen geen fundamentalistisch project en wil ze monarchie en het meerpartijensysteem in Marokko blijven respecteren.

De PJD is nu met 42 afgevaardigden de derde fractie in het Marokkaanse parlement, na de socialisten (50 zetels) en de nationalistische Istiqlal-partij (48 zetels). In het 325 zetels tellende parlement zijn niet minder dan 26 partijen vertegenwoordigd. Volgens specialisten had de PJD nog meer stemmen kunnen winnen als ze niet slechts in 52 van 91 kiesdistricten een kandidaat voorgesteld.

De mensen kiezen voor ons omwille van ons islamitisch karakter, zo luidt het bij de PJD. Partijvoorzitter Abdelilah Benkirane wil echter niet vergeleken worden met de radicale moslimfundamentalisten in buurland Algerije. De angst voor een religieuze revolutie in Marokko is volgens hem ongegrond: Marokko is Algerije niet. We zijn een gematigde partij en we respecteren de grondwettelijke monarchie.

Alle partijen,ook de PJD, aanvaarden de Marokkaanse grondwet en de rol van de koning als ‘Aanvoerder van de Gelovigen’, legt politiek analist Abderrazzak Hatim uit. Een insider van het koninklijk paleis verklaarde aan IPS dat er in Marokko geen fundamentalistisch gevaar is omdat de PJD een aantal rode lijnen respecteert. Het niet ter sprake brengen van het islamitisch recht, de sharia, als alternatief voor het huidige rechtssysteem is zo’n afspraak die stilzwijgend wordt nageleefd.

Waarnemers zien voor de PJD nog een sterk groeipotentieel bij de gewone bevolking. De partij heeft veel stemmen gehaald met liefdadigheid, aldus Hatim, Haar reputatie als betrouwbare, rechtvaardige en verantwoordelijke partij heeft vruchten afgeworpen. Daarbij komen nog de proteststemmen van mensen die ontevreden zijn over de socialistische partij van premier Abderrahmane Yousoufi. Onder het centrumlinkse bewind van de voorbije jaren bleven de armoede en werkloosheid toenemen. 23 procent van de Marokkanen zit zonder werk en ruim een op vijf van de 30 miljoen inwoners moet rondkomen met minder dan een dollar per dag.

Nizar Al-Aly

Xml=2

Ref: ip af cr

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 3306   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift