Marokko op het groene pad

Onder de Maghreblanden valt Marokko op als het om groen beleid gaat. De overheid spreekt de laatste jaren voortdurend over duurzame ontwikkeling, heeft een milieucharter opgesteld en organiseert internationale meetings rond ecologie en groene business. Meer nog, het land wil in het Afrikaanse continent leider zijn in de productie van hernieuwbare energie.

De plannen werden vorig jaar al uit de doeken gedaan en ze zijn concreet. Tegen 2020 wil Marokko achttien procent van zijn energieverbruik uit hernieuwbare energie halen. Tegen 2015 moeten er vijf installaties op vijf verschillende plaatsen komen. Samen zullen ze jaarlijks 4.500 MW produceren. Met het park voor windenergie in Tetouan, in het noorden van het land, heeft Marokko in 2009 al een eerste stap gezet naar hernieuwbare energie.

Dat Marokko inzet op nieuwe energiebronnen is niet zo verbazingwekkend. In tegenstelling tot bijvoorbeeld Algerije en Libië heeft het zelf geen olievoorraden. De invoer (97 procent van het totale energieverbruik) is een zware last voor de staatskas en de behoefte aan energie zal alleen maar toenemen.

De perspectieven zijn veelbelovend. Met drieduizend uur zon per jaar kan Marokko zelfs energie uitvoeren. Desertec, het consortium dat van plan is zonne-energie in de Sahara te produceren en tegen 2050 in vijftien procent van Europa’s energiebehoefte wil voorzien, heeft al aangekondigd het eerste pilootproject op Marokkaanse bodem te installeren.

Het is duidelijk dat Marokko het groene pad heeft gekozen. Maar er is ook dat andere Marokko, waar grote bouwprojecten hele bossen vernietigen, waterbronnen droogleggen en de biodiversiteit verder beschadigen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.