Marokko protesteert tegen Polisario bijeenkomst

Het Marokkaans parlement heeft de geplande bijeenkomst van de onafhankelijkheidsbeweging Polisario veroordeeld. Op die bijeenkomst zou er gestemd worden over een herneming van de strijd met Marokko voor de omstreden Westelijke Sahara.
 Mohamed Beissat, een lid van Polisario, meldde maandag dat de onafhankelijkheidsbeweging van 14 tot 16 december een congres houdt waarop gestemd wordt over een herneming van de oorlog met Marokko. De Marokkaanse VN-ambassadeur Mostafa Sahel riep echter VN-secretaris-generaal Ban Ki Moon op om de bijeenkomst van het Polisario te voorkomen. Het Marokkaans parlement kwam woensdag bijeen om de plannen van de Saharoui verzetsgroep aan te klagen.

Aanslepend conflict


De Westelijke Sahara werd in 1975 door Marokko ingelijfd en valt tot op vandaag nog steeds voor het grootste deel onder het gezag van Rabat.  In 1991 werd met de bemiddeling van de Verenigde Naties een staakt-het-vuren bereikt. Er zou een referendum georganiseerd worden rond het statuut van de Westelijke Sahara maar tot op vandaag heeft Rabat die afspraak steeds verworpen.
Na de mislukte VN-onderhandelingsrondes in juni en augustus, zitten de strijdende partijen in januari terug rond de tafel. 

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.