Marokko zakt in index persvrijheid

Als antwoord op de “Marokkaanse Lente” voerde Marokko een aantal constitutionele hervormingen door. Veel effect hadden die alvast niet op de persvrijheid en de vrijheid van meningsuiting.

  • CC L7a9ed.com Mouad Belrhouat, bekend als rapper Al-Haqed, zit sinds eind maart opnieuw in de cel op beschuldiging van het beledigen van de overheid. CC L7a9ed.com

Integendeel, in de persvrijheidsindex 2011-2012 van Reporters Zonder Grenzen zakte Marokko tegenover 2009 maar liefst elf plaatsen. Van de 179 landen staat Marokko nu op de 138ste positie.

Rachid Nini

In 2011 zorgde de arrestatie van Rachid Nini voor veel ophef. De eigenaar van de mediagroep Al-Masae en de spilfiguur bij het dagblad Al-Masae was al langer een doorn in het oog in regeringskringen, aldus het CPJ, het beschermingscomité voor journalisten. Hij stond bekend als uitgesproken kritisch voor de regering, verzette zich hevig tegen de officiële corruptie, kwam op voor meer politieke vrijheid en eiste de vernietiging van de antiterrorismewet. Nini werd in april opgepakt en tot één jaar cel veroordeeld omdat hij ‘de veiligheid en zekerheid van Marokko en zijn burgers in gevaar bracht’.

Ook de blogger Mohammed al-Dawas werd opgepakt. Hij werd beschuldigd van drugshandel – wat hij formeel ontkende – en kreeg negentien maanden. Al-Dawas schreef voor Fnidaq Online, een forum voor journalisten die berichten over corruptie door lokale overheden. Walid Bahomane, die in 2009 een karikatuur van de koning op zijn Facebookprofiel postte, werd in februari dit jaar veroordeeld tot één jaar gevangenisstraf wegens ‘het aantasten van de heilige waarden’.

Abdessamad Hiddour werd om dezelfde reden tot drie jaar cel veroordeeld nadat hij een regimekritische video had uitgebracht. Eind maart nog werd Mouad Belrhouat, bekend als rapper Al-Haqed en een uitgesproken criticus van de monarchie, beschuldigd van het beledigen van de overheid.

Rode lijnen

‘De overheid trekt duidelijke rode lijnen om aan te geven tot waar vrije meningsuiting en persvrijheid mogen gaan inzake geloof, de monarchie, de koning, corruptie’, zegt Abderrahman Tlemçani van de Marokkaanse afdeling van Transparancy International. ‘Hoe de overheid met die vrijheden omgaat, hangt af van de actualiteit. Maar zolang het recht op informatie niet in een wet is vastgelegd, kun je niet spreken van vrijheid van pers en meningsuiting. Het is een causaal verband: hoe ga je communiceren als je geen toegang hebt tot informatie?’

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2789   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

Met de steun van

 2789  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.