“Mars van de hongerlijders” behaalt eerste succes

De regering van Nicaragua is de hongerlijdende bevolking van de koffieprovincie Matagalpa een stuk tegemoet gekomen. Letterlijk dan. Drie ministers reisden van de hoofdstad Managua 97 kilometer noordwaarts langs de pan-Amerikaanse snelweg naar de plek waar 5.000 landloze boeren hun tenten hebben opgeslagen. Ze verzekerden dat de regering onder de boeren 3409 hectaren landbouwgrond zal verdelen, zoals vorig jaar werd beloofd.

Na een gelijkaardige mars vorig jaar, beloofde de regering in september 2002 stukken land ter beschikking te stellen zodat de hongerige boerenfamilies iets konden kweken om te eten. Verder zouden er in Matagalpa programma’s komen voor onderwijs, gezondheid en tewerkstelling. De koffieprovincie 130 kilometer ten noorden van de hoofdstad belandde in de armoede toen de internationale koffieprijs vijf jaar geleden aan zijn vrije val begon.

Van al die beloftes kwam weinig in huis, en daarom marcheerden de hongerigen opnieuw richting hoofdstad. De regering van Enrique Bolaños weigerde aanvankelijk te onderhandelen, maar stuurde nu toch de minister van landbouw en de vice-ministers van binnenlandse zaken en gezondheidszorg als onderhandelaars op pad. “Het feit dat er nu onderhandeld wordt, is al een enorme overwinning voor de boeren”, zegt Alfonso Espinoza, coördinator van de Vereniging van Landarbeiders (ATC), die aan de gesprekken deelneemt.

De landarbeiders willen nu eindelijk de controle over de landbouwgrond die nu nog in handen is van een overheidsbedrijf. Verder vragen ze betere huisvesting, onderwijs, jobs en voedselhulp. De ministers willen naar eigen zeggen “gesprekken die voor beide partijen voordelig zijn” en zo vermijden dat de boeren optrekken tot in de hoofdstad. Twee ngo’s en de katholieke kerk zullen toezien op de naleving van de regeringsbeloftes.

De boeren dreigen ermee de snelweg af te sluiten wanneer de onderhandelingen in het slop raken. “Ondanks de overeenkomst over de 3409 hectaren land geeft de regering niet echt de indruk veel te kunnen beslissen. Die slappe houding staat de uitvoering van het akkoord in de weg”, zegt Espinoza. Toch hebben de boeren er deze keer goede hoop op dat er na jaren van verwaarlozing eindelijk iets gaat veranderen.

Volgens ATC is vijftig tot zestig procent van de families uit Matagalpa vertrokken naar de buurlanden, vooral Costa Rica. Een akkoord met de regering levert waarschijnlijk nieuwe jobs op in de streek, in de wegenbouw en het opruimen van landbouwgrond. De kandidaat-werknemers zullen het echter moeten stellen met een loon van 1,57 dollar per dag.

Nicaragua is na Haïti het armste land op het Amerikaanse continent. Het minimumloon bedraagt er 33 dollar, tegenover 175 in Costa Rica. 39 procent van de bevolking heeft geen toegang tot zuiver water en op het platteland is 45 procent van de kinderen ondervoed.

José Eduardo Mora

xml=3

Ref.: LA IF ED HE LB

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.