Martelvideo's Egyptische politie op internet

De Egyptische minister van Binnenlandse Zaken kan de folteringen in politiekantoren niet langer onder de mat vegen nu er videobeelden van op het internet circuleren.
Haast alle beelden zijn geschoten met mobiele telefoons, zo schrijft het weekblad Al-Ahram. Op de beelden is ondermeer te zien hoe een meisje zweepslagen krijgt en hoe een man seksueel vernederd wordt. Een andere video toont hoe politiestudenten uitleg krijgen van oudere officieren over hoe ze verdachten kunnen slaan.

De Egyptische minister van Binnenlandse Zaken, Habib el-Adly, zegt dat de officiers, die op de beelden te zien zijn, ontslagen zijn en dat er een onderzoek loopt. El-Adly benadrukt dat dergelijke praktijken niet representatief zijn voor de manier van werken bij de Egyptische politie. Het gaat volgens hem om geïsoleerde gevallen waarbij geen enkele officier bevelen van hogerhand heeft opgevolgd.

Nochtans is Egypte niet aan zijn proefstuk toe. De Nationale Raad voor de Mensenrechten, die voorgezeten wordt door voormalig VN-secretaris-generaal Boutros Boutros-Ghali, heeft al twee rapporten gepubliceerd waarin mensenrechtenschendingen door de politie worden aangeklaagd. Een voormalige politieluitenant, Mahmoud El-Koutri, schreef in 2004 een boek waarin hij uithaalde naar de brutale handelswijze van de politie, waarop het ministerie van Binnenlandse Zaken het boek verbood.

Amnesty International zegt al langer dat er een einde moet komen aan de systematische martelingen, de oneerlijke processen en het vasthouden van gevangenen zonder proces. De VN-commissie tegen marteling, tot slot, heeft haar bezorgdheid uitgedrukt over het aanhoudende fenomeen van martelingen en de slechte behandeling van zieke gevangenen in de Egyptische cellen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2968   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur