Massaal arbeidersprotest tegen economische ongelijkheid

Santiago maakt zich vandaag op voor wat volgens velen de grootste protestactie sinds de val van het Pinochet-regime in 1988 moet worden. Organisator van deze actiedag is de arbeidersfederatie Central Unitaria de Trabajadores, CUT, maar ook vanuit politieke hoek is er steun voor het initiatief. President Bachelet had de actie maandag al afgekeurd.

De CUT-organisatoren karakteriseren de demonstratie als een ‘dag van actie’. Geen massabetoging dus, maar verschillende acties, verspreid over de stad, op meerdere tijdstippen. Minstens 18 vakbonden worden verwacht deel te nemen.
Reden van de actiedag is de grote economische en sociale ongelijkheid, waar de Chileense arbeiders het slachtoffer van zijn. Als inzet heeft de demonstratie de bestrijding van deze ongelijkheid en de beëindiging van de neoliberale praktijken in het land.
Woordvoerders van CUT benadrukken dat het protest vooral de werkloosheidsuitkering wil veilig stellen, het educatie- en verkiezingssysteem wil hervormen en de collectieve onderhandelingspositie van arbeiders wil versterken.

“Een dialoog met meer dan één betrokken partij”


President Bachelet had eerder in haar speech gezegd dat ze niet aanvaardt dat de organisatoren haar werk voor sociale gerechtigheid in vraag stellen. “De oplossing van de ongelijkheid en het doel van een meer evenwichtig Chili kan alleen bereikt worden via dialoog, maturiteit, werk en overeenkomsten”, vertelde Bachelet maandag. “Tijdens dat proces zal er onenigheid zijn, maar we zullen ook wederzijds begrip opbouwen.”
Maria Rozas, ondervoorzitter van CUT, stelt Bachelets’ hervormingsgezindheid in vraag. “We willen een dialoog met de overheid over deze kwesties, maar daarvoor heb je meer dan één betrokken partij nodig”, aldus Rozas. “De goede wil van de arbeiders is niet oneindig.”

Vreedzaam protest


Woordvoerder van de overheid, Ricardo Lagos Weber, maakt zich alvast sterk dat de overheid er alles aan doet om de actiedag het dagelijkse leven niet te laten verstoren. “Mensen zullen naar het werk of naar school kunnen gaan. We nemen ook veiligheidsmaatregelen zodat het openbaar vervoer geen hinder ondervindt.” Bovendien bewaken duizend extra politieagenten de straten van Santiago.
Gewelddadig mag het er in ieder geval niet aan toegaan, vindt CUT-woordvoerder Rozas. “Dit is geen werkonderbreking, het is een vreedzaam protest. We willen dat elke arbeider protesteert hoe hij of zij dat wil: tien minuten later op kantoor aankomen of een plakkaat voor het bureau zetten, of deelnemen aan één van de optochten in de stad, …. .”

Een ethisch loon


De actiedag komt er na weken arbeidersrumoer in Chili. Vorige week zorgde een onverwachte staking voor de tijdelijke sluiting van Agrosuper, één van de grootste bedrijven voor dierenproducten. Arbeiders hadden de week daarvoor nog een ander bedrijf bezet en zo zijn er talrijke recente voorbeelden.
Op nationaal niveau kreeg het debat over de economische en sociale ongelijkheid een forum nadat de katholieke bisschop Alejandro Goic eerder in augustus een ‘ethisch loon’ voor de Chileense arbeiders had gevraagd en de leiders van het land tot de orde had geroepen.
Ter vergelijking, in Europa en Azië liggen de lonen van het management acht keer hoger dan dat van de fabrieksarbeiders. In Chili daarentegen verdienen de grote bazen 200 keer meer dan hun arbeiders. 

Politiek steun


Vanuit politiek hoek is er sympathie voor de demonstratie. Zowel links als rechts schaart zich achter de eisen van de demonstranten. “Iedereen heeft het recht om te manifesteren”, vindt José Miguel Insulza, ex-minister en huidig secretaris-generaal van de OEA, de organisatie van de Amerikaanse staten. “We hebben zo lang moeten strijden voor dat recht, dus we kunnen het nu niet bekritiseren.”
Bronnen:
www.lanacion.cl
http://diario.elmercurio.com
www.tgcnews.com
www.tercera.cl

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.