Massa's voedsel stonden te rotten in Venezuela

Het voorbije jaar zijn tienduizenden tonnen voedsel gerot in containers van de Venezolaanse overheid. Volgens president Hugo Chávez kan het zowel om nalatigheid als corruptie gaan.
In 1200 achtergelaten containers in de haven van Puerto Cabello, in de deelstaat Carabobo, bevonden zich 35.000 ton runds-, varkens- en kippenvlees, zuivelproducten, plantaardige olie, bloem, suiker en confituren. Een gelijkaardige hoeveelheid voedsel bevond zich in 1100 wagons die al maanden in het centrum van het land stonden.
“Het gaat mogelijk om nalatigheid”, zegt Chávez. “Als dat het geval was, dan moet er een sanctie volgen, maar het kan ook corruptie zijn.” Minister van Voeding Félix Osorio zegt dat sommige delen nog gerecupereerd kunnen worden. Maar private media schatten dat er minstens 70.000 ton voedsel verloren is gegaan.

Ondervoeding


Volgens officiële cijfers lijdt minstens 6 procent van de Venezolaanse bevolking aan ondervoeding. Nog eens zoveel mensen leven in extreme armoede.
De beschadigde voedingsproducten waren ingevoerd door de Productora y Distribuidora Venezolana de Alimentos (Pdval), een in 2008 opgericht filiaal van het enorme staatsoliebedrijf Petróleos de Venezuela (Pdvsa). Luis Pulido, voorzitter van Pdval in 2009, werd dinsdag aangehouden. Hij wordt onder meer beschuldigd van corruptie.
Hugo Chávez zegt dat zijn minister van Energie en huidig Pdvsa-voorzitter Rafael Ramírez geen schuld treft. Hij gaf hem de opdracht “in de tegenaanval te gaan tegen de oligarchie” die deze zaak wil uitbuiten ook al bedraagt de omvang van het verloren voedsel “minder dan 1 procent van de stroom van voedingsproducten die de bevolking wel bereikt.”

Gebrek aan efficiëntie


Een ondernemer uit Puerto Cabello, die anoniem wil blijven, zegt dat het verrotte voedsel op een “gebrek aan efficiëntie” wijst. “De behandeling van containers in een haven is een complexe operatie waarvoor ervaring, kennis en management nodig zijn, die niet aanwezig waren bij de officiële instanties die er vorig jaar bij betrokken waren.”
De gouverneur van Carabobo Henrique Salas Feo, die tot de oppositie behoort, zegt dat de achtergelaten containers te maken hebben met “maffia’s die zich in de regering genesteld hebben.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.