Match Armenië-Turkije begin van toenadering over Opper-Karabach ?

De voetbalwedstrijd Armenië Turkije zaterdag in Jerevan voor de kwalificatie van de Wereldbeker in 2010 roept niet alleen sportieve, maar ook politieke verwachtingen op. De Turkse president Abdullah Gül heeft laten weten dat hij de wedstrijd komt bijwonen. Turkije is een trouwe bondgenoot van Azerbeidzjan, dat met Armenië in de clinch ligt over de Armeense enclave Opper-Karabach.
De match domineert de mediaberichtgeving en de gesprekken. Gezien het stormachtige verleden tussen beide landen – Turkije vermoordde in het begin van de twintigste eeuw honderdduizenden Armeniërs – laaien de emoties wat hoger op dan voor een andere sportwedstrijd.
“Het is al meer dan twintig jaar geleden dat ik nog in een stadion ben geweest”, zegt de 54-jarige Armen Vartanian, die normaal in Moskou werkt maar speciaal voor de gelegenheid met vakantie in zijn thuisland is. “Het wordt een historische wedstrijd.”
Ook de twintigjarige universiteitsstudente Lusine Markarian is opgewonden. “Mijn broers willen niet dat ik ga, maar zij volgens het Armeense voetbal niet. Ik wel en ik ben vast van plan te gaan.”

Voetbaldiplomatie


Op invitatie van de Armeense president Serzj Sarkisian komt zijn Turkse ambtsgenoot Abdullah Gül de match bijwonen. Sinds het nieuws bekend raakte, kloppen politieke commentatoren overuren. De algemene verwachting is dat de twee staatsleiders het gevoelige onderwerp Opper-Karabach ter sprake zullen brengen. Dat is een Armeense enclave in het buurland Azerbeidzjan die sinds 1993 de facto onafhankelijk is, maar niet door de internationale gemeenschap wordt erkend.
In het conflict staat Rusland aan de zijde van Armenië en Turkije aan de kant van Azerbeidzjan. Armenië en Turkije ontmoeten elkaar geregeld over de kwestie binnen de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE), maar nog nooit op het hoogste niveau. De Armeense president ontmoette dinsdag wel al zijn Russische collega Dimitri Medvedev, die hem suggereerde rechtstreeks te onderhandelen met Azerbeidzjan over een politieke oplossing.
“Turkije is lange tijd de gevangene geweest van Azerbeidzjan en daarom erg terughoudend in haar relaties met Armenië”, zegt politoloog Richard Giragosyan. “Vandaag wil Turkije de zaak in evenwicht brengen door goede relaties te behouden met Azerbeidzjan en tegelijk een opening te maken naar Armenië.”
De eerste president van de sinds 1991 opnieuw onafhankelijke Armeense republiek, Levon Ter Petrosian, heeft een goed oog in het bezoek van de Turkse president. “Ik kan alleen maar blij zijn om deze beslissing. De sport kan een goede manier zijn om het ijs tussen beide landen te doen smelten.”
Turkije houdt sinds 1993 zijn grens met Armenië gesloten, ondanks druk van de Turkse zakenwereld. Het is de eerste keer sinds de onafhankelijkheid van Armenië dat een Turkse president op bezoek komt. Armeense presidenten reisden daarentegen al vier keer naar Turkije.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.