Mauretanië komt met politieke hervormingen

Een dialoog tussen de regerende partij en vier oppositiepartijen heeft een routekaart opgeleverd voor hervormingen die de spanningen in Mauretanië moeten verminderen.

Sinds de staatsgreep van 2008, waarmee de huidige president de macht veroverde, is de toestand in Mauretanië kwetsbaar, met veel etnische spanningen onderhuids. De regering en oppositiepartijen hebben afgelopen maand gewerkt aan een voorstel tot verbetering van het politieke bestel. De veranderingen gaan over de macht van de premier, de verkiezingswet, de toegang van vrouwen tot de politiek, de onafhankelijke rechtspraak en goed bestuur.

Een paar oppositiepartijen heeft niet meegedaan omdat er geen garantie was dat de hervormingen daadwerkelijk werden doorgevoerd. Toch lijken de meeste burgers te denken dat het plan goed is voor de stabiliteit en de sociale cohesie.

Het staatshoofd, Mohamed Ould Abdel Aziz, vindt het een “beslissende etappe in het versterken van de democratie en de ontwikkeling”. De secretaris van de regeringspartij UPR, Medina Oumar Dia, laat weten dat ze de resultaten in het bijzonder een succes vindt voor vrouwen. Die krijgen meer kansen om politieke functies te bemachtigen.

Mager

Niet iedereen is echter tevreden. De deken van de orde van advocaten, Ahmed Salem Bouhoubeini, vindt de resultaten “mager”. Voorstellen als het strafbaar stellen van staatsgrepen hebben volgens hem geen zin. “Als een coup slaagt, zijn de plegers toch aan de macht, en als hij niet slaagt, vallen ze natuurlijk onder het strafrecht.” Ook zegt Bouhoubeini dat het uitbreiden van de macht van de premier, die verantwoording moet afleggen aan het parlement, de regering kan destabiliseren in een land waar de politiek vaak verziekt wordt door cliëntelisme.

Namens de partijen die het proces hebben geboycot verklaarde Mamadou Ba, voorzitter van de Partij voor de vrijheid, dat de hervormingen geen effect hebben op de bevoegdheden die de president in handen heeft. Een serieuze dialoog zou volgens haar moeten leiden tot veranderingen die Mauretanië uit de vicieuze cirkel van autocratische regimes halen.

Verbloemen

En het opnemen van een grondwetsartikel tegen slavernij is volgens haar “alleen maar een manier om de onmacht of onwil van de regering te verbloemen om bestaande wetten te gebruiken tegen slavernij”.

Verschillende ngo’s zien ook positieve punten in het akkoord. Zeinebou Taleb Moussa, voorzitter van een ngo die opkomt voor gezondheid van moeders, is vooral om twee redenen blij: de verankering van het gebruik van de dialoog en de aangekondigde reservering van een aantal parlementszetels voor vrouwen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.