Mauritius privatiseert watervoorziening

De Afrikaanse eilandstaat Mauritius gaat zijn watervoorziening privatiseren. De uitdagingen zijn niet min. Regen wordt schaarser, eeuwenoude leidingen laten bijna de helft van het beschikbare water weglekken, en er is veel verspilling bij de bevolking.

“Water is goedkoop in Mauritius in vergelijking met andere landen in de regio. Een gezin met een gemiddeld verbruik betaalt per maand amper 150 Mauritiaanse roepie (4 euro). Vergelijk dat met de prijs van tabak”, verklaart minister van Energie Rashid Beebeejaun.

Premier Navin Ramgoolam geeft wel toe dat er een probleem is met de watervoorziening op zijn eilandstaat in de Indische Oceaan. “We kunnen water in overvloed hebben, maar het is niet goed gepland.”

Waterschaarste heeft hier vooral te maken met lekken in de honderd jaar oude leidingen die nooit werden vervangen en al jaren niet meer worden onderhouden door geldgebrek. Zo is de helft van het water al weg nog voor het de consumenten bereikt, zegt Dev Aukle, directeur van de Centrale Waterautoriteit (CWA).

Goed bestuur

De vakbond is tegen het voorstel gekant. “Privatisering brengt altijd hogere prijzen met zich mee, terwijl de investeerders grote winsten opstrijken, vreest Haniff Peerun, voorzitter van Mauritius Labour Congress. “Privébedrijven verkopen een liter water voor 20 Mauritiaanse roepie. Voor dat bedrag kunnen we 4000 liter drinkbaar water krijgen van de publieke watermaatschappij.”

De Mauritianen lijken geen graten te zien in de beslissing van hun regering om de waterprijzen te verhogen met goed bestuur als verkoopargument. Ze vinden dat de suikerindustrie en de bank- en verzekeringssector goed worden geleid door particulieren.

“Politieke interventie heeft alle publieke instellingen in Mauritius kapotgemaakt”, zegt Riad Hulmuth, inwoner van New Grove in het zuiden van het eiland. “Politieke kandidaten zonder competenties stonden altijd aan het hoofd van zulke instellingen. Als het water werd beheerd door de privésector zou er minder verspilling zijn.”

Geld voor nieuwe infrastructuur

“Als de prijzen dezelfde blijven hebben ik geen probleem met privatisering”, aldus Kritanand Beeharry van de Mauritius Agricultural Marketing Cooperative Federation (MAMCF). Voor hem mogen de prijzen wel stijgen als dat voor andere doeleinden gebruikt wordt. De regering heeft geld nodig om te investeren in infrastructuur om elk gezin toegang tot water te geven.

Prakash Bhuckory, een boer uit Nouvelle Découverte, is niet enthousiast. Hogere waterprijzen hebben een zware impact op zijn veebedrijf. “Het wordt moeilijk om de boerderij te runnen als de prijzen blijven stijgen.”

Er valt jaarlijks 2100 millimeter neerslag in Mauritius, die wordt opgevangen door 11 dammen, 5 waterlagen en 25 rivieren. Het meeste regenwater echter vloeit in de zee door de topografie van het eiland.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.