Mayi-Mayi-strijders in Lubumbashi geven zich over

In Lubumbashi, de hoofdstad van Katanga in de Democratische Republiek Congo, hebben 245 Mayi Mayi-strijders zich overgegeven aan de regering van Katanga. Ze betoogden en daarbij kwam het tot gevechten met de politie en het leger . De rebellen worden overgebracht naar Kinshasa, laat de VN-missie in Congo (MONUSCO) weten.

  • Nick Hobgood Provinciale regering Katanga Nick Hobgood

De rebellen noemen zichzelf Bakata Katanga, maar worden overkoepelend met andere rebellengroepen vaak Mayi Mayi-strijders genoemd. Bakata Katanga is Swahili en staat voor  ‘Katanga afscheiden’. Ze stellen een onafhankelijk Katanga voorop, zoals Moise Tchombe in 1960 verwezenlijkt heeft. Drie jaar later viel onafhankelijk Katanga echter al en het werd weer een provincie van Congo. UNICEF heeft onder de rebellen 77 kinderen geïdentificeerd voor het aan boord gaan op het vliegtuig naar Kinshasa, meldt de Congolese ambassade.

De Bakata Katanga wilden dit weekend “vredig” betogen vanuit de wijk Ruashi tot in het centrum van de provinciale  hoofdstad Lubumbashi. Ook vrouwen en kinderen betoogden mee. Volgens de Congolese wet is het verboden om bij een vredige betoging wapens te dragen. De Bakata Katanga waren echter geladen met pijl en boog, geweren en machetes. ‘Wanneer je je komt overgeven in een stad, dan kom je niet met wapens. Dan laat je de wapens buiten de stad en verwittig je de autoriteiten,’ vertelt gouverneur Moïse Katumbi Chapwe op Radio Okapi, de radio in Katanga van MONUSCO. ‘Omdat mensen zich niet bij hun onafhankelijkheidsbeweging wilden scharen, zijn ze tot inzicht gekomen,’ gaat hij verder.

Gevechten met politie en leger

De Bakata Katanga trokken eerst naar het gebouw van de provinciale regering van Katanga. Toen ze probeerden om een Congolese vlag te vervangen door die van een onafhankelijk Katanga greep het leger (FARDC) en de politie (PNC) in. Van beide kanten werden geweerschoten gelost, wat over heel de stad voor enorme paniek zorgde. Over het aantal doden en gewonden is er nog geen eenduidige informatie. Volgens de Congolese ambassade zouden er een tiental doden gevallen zijn aan de kant van de rebellen.

Later hebben de Bakata Katanga koers gezet naar het hoofdkwartier van MONUSCO, waar ze toevlucht vonden om naar eigen zeggen hun leven te redden. Zij houden vast aan het verhaal dat ze vredig kwamen betogen, terwijl de Congolese regering dat betwist.

De rebellen werden opgepakt en worden overgebracht naar Kinshasa, waar ze voor de militaire rechtbank moeten verschijnen. Gouverneur Moïse Katumbi Chapwe richtte zich tot de rebellen: ‘De enige manier om in Congo aan de macht te komen, is aan de hand van verkiezingen. Dat is de enige legale manier. We hebben hier in Katanga vruchtbare gronden. Ze zouden beter op het veld gaan werken dan oorlog te voeren’, stelde hij nog.

De burgemeester van Lubumbashi, Jean Oscar Sanguza Mutunda, heeft een avondklok ingevoerd om te vermijden dat anderen profiteren van de chaos om te plunderen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.