Mazelen rukken op in Pakistan

In de Pakistaanse grensgebieden zijn sinds mei al minstens honderd kinderen gestorven aan de mazelen. Deskundigen ijveren voor een internationale inentingscampagne.

  • IPS/Ashfaq Yusufzai Een kind krijgt een injectie tegen mazelen in het vluchtelingenkamp in Jalozai, Pakistan. IPS/Ashfaq Yusufzai

Mazelen leiden tot hoesten, hoge koorts en een opvallende huiduitslag. Ze zijn erg besmettelijk. Anwar Shah, die als arts in de grensgebieden werkt, wijdt de uitbraak vooral aan de onzekere veiligheidssituatie door de aanhoudende gevechten met talibanstrijders. Maar ook het gebrek aan bewustzijn bij de bevolking speelt een belangrijke rol, zegt hij.

Volgens Jan Baz Afridi, hoofd Immunisatie in de provincie Khyber-Pakhtunkhwa, worden extra inentingsteams uitgestuurd. “Onze medewerkers bezoeken dorpen en laten mededelingen omroepen vanuit moskeeën om mensen aan te moedigen”, zegt hij.

Maar Fawad Khan, directeur Volksgezondheid in de FATA-gebieden, waarschuwt dat de slechte veiligheidssituatie een obstakel vormen. “We vragen de overheid om de veiligheid van de gezondheidswerkers te verzekeren zodat ze hun inentingscampagne kunnen uitvoeren”, zegt hij.

Taliban

In Noord-Waziristan hebben de taliban orale vaccinatie tegen polio verboden. Door dat verbod zijn de zogenaamde FATA-grensgebieden de enige regio in de wereld waar twee vormen van polio endemisch zijn. Ze vormen een bedreiging voor landen die al jaren polio-vrij zijn, zegt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

Maar de situatie is het ergste in Zuid-Waziristan, waar de taliban alle vaccinaties verboden hebben, en kinderen niet enkel blootgesteld worden aan polio maar aan alle infectieziekten. Niet enkel het verbod vormt er een obstakel, maar ook een tekort aan vaccins, en de gebrekkige gezondheidszorg.

Snelle opname

“Mijn achtjarige zoon is vorige maand gestorven aan de mazelen – hij was niet ingeënt”, vertelt Amir Rehman, een landbouwer. Hij bracht zijn drie andere kinderen onmiddellijk naar een ziekenhuis voor een inenting.

“Als ongevaccineerde kinderen de mazelen krijgen, moeten ze onmiddellijk naar het ziekenhuis gebracht worden”, zegt Muhammad Aman, pediater in het Khyber Ziekenhuis in Peshawar. Maar dat is vaak het probleem, want de bevolking in de grensgebieden beschikt vaak niet over het transport of de middelen om de kinderen binnen de 24 uur te laten opnemen.

Wereldwijde campagne

“Ziektes die door inenting te vermijden zijn, maken geen onderscheid tussen cultuur, religie, land of taal”, zegt Michael Coleman van het VN-kinderfonds Unicef. “Een klein aantal ongevaccineerde kinderen kan het leven van duizenden anderen in gevaar brengen.”

In april sloeg Unicef de handen in een met de WHO en het Amerikaanse Centres for Disease Control and Prevention voor een wereldwijde campagne om het aantal doden door mazelen tot nul te reduceren tegen 2015.

Maar de strategie hangt sterk af van inentingen en nauwkeurige opvolging van een uitbraak van mazelen en rubella, met behulp van laboratoria en optimale communicatie, twee zaken die missen in de FATA-gebieden.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.