Mazelenepidemie treft Pakistaanse kinderen

In de Federaal Bestuurde Tribale Gebieden (FATA) in Pakistan zijn in de afgelopen maand twintig kinderen overleden aan mazelen. Gezondheidswerkers maken zich zorgen over de vaccinatiegraad van kinderen in de conflictregio bij de Afghaanse grens.

  • IPS/Ashfaq Yusufzai Een vaccinatiecampagne in het vluchtelingenkamp Jalozai. IPS/Ashfaq Yusufzai

De slachtoffers vielen in Noord en Zuid-Waziristan, waar veel kinderen niet ingeënt zijn als gevolg van de onrust in de regio, zegt Sahibzada Khalid, plaatsvervangend directeur van het vaccinatieprogramma in de FATA.

Noord en Zuid-Waziristan zijn twee van de zeven gebieden die deel uit maken van de FATA, een bolwerk van talibanstrijders die veelal afkomstig zijn uit Afghanistan. De Federaal Bestuurde Gebieden tellen ongeveer 3,3 miljoen inwoners.

De mazelenuitbraak heeft minstens 2.345 kinderen uit de FATA getroffen. In de regio is naar schatting slechts 30 procent van de kinderen gevaccineerd, terwijl dat landelijk gezien 47 procent is.
 
Khalid zegt dat het voortdurende conflict in de grensregio, waar het Pakistaanse leger tegen de taliban vecht, het vaccinatieprogramma ernstig verstoord heeft. Kinderen lopen daardoor grotere kans op verschillende ziekten die door vaccins voorkomen hadden kunnen worden.

Polio

In de FATA werden in de periode 2010-2011 125 gevallen van polio geregistreerd. Dit jaar zijn er al zeven gevallen gemeld. Pakistan en Afghanistan behoren tot de drie landen waar polio nog niet is uitgeroeid. Het derde land is Nigeria.

Sommige kinderen in de FATA zijn niet gevaccineerd omdat ze niet bereikt konden worden, in andere gevallen weigerden ouders hun kinderen te laten inenten.
 
Gevallen van mazelen zijn ook opgedoken in Khyber Pakhtunkhwa (KP), de provincie die grenst aan de Federaal Bestuurde Tribale Gebieden. “Met medicijnen uit India is het gelukt veel kinderen te redden”, zegt Obaidullah Khan van de Pakistaanse Associatie voor Kindergeneeskunde (PPA). “Geïnfecteerde kinderen kunnen overleven als ze binnen 24 uur na het optreden van de eerste symptomen in het ziekenhuis zijn.”

Mazelen is een zeer besmettelijke virusziekte. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) vindt 95 procent van de besmettingen plaats in ontwikkelingslanden met een slechte gezondheidsinfrastructuur.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.