McCain zakt diep weg in de peilingen

De kans dat senator John McCain op 4 november de verkiezingen in de Verenigde Staten wint, wordt steeds kleiner. De Republikeinse presidentskandidaat zakt steeds verder in de peilingen. Zelfs enkele prominente Republikeinen zeggen op Obama te zullen stemmen.
Na het debat van afgelopen dinsdag tussen McCain en de Democratische kandidaat Barack Obama, vroeg het invloedrijke National Journal 76 Republikeinse ‘insiders’ naar de overwinningskans van Obama. De kans dat de Democraat zou winnen, was volgens hen 73 procent. Drie weken geleden was dat nog 53 procent.
Bij gokkers op de twee grootste internetgoksites is eenzelfde trend te zien. Op de Iowa Electronic Markets, een politieke aandelenmarkt van de Universiteit van Iowa (www.biz.uiowa.edu/iem), daalde het aandeel McCain na 29 september van 32,7 cent naar 16,7 cent. Dat betekent dat de kans dat McCain volgens de handelaren de verkiezingen wint, iets meer dan 16 procent is.
De Intrade Prediction Market (www. intrade.com) schat de kansen van McCain met 21,5 procent iets hoger in. Tien dagen geleden scoorde McCain nog 39 procent. Half september stonden Obama en McCain nog bijna gelijk.
Gelopen race
Uit verschillende peilingen waarvan de resultaten vrijdag werden gepubliceerd, blijkt dat Obama niet alleen zijn voorsprong vergroot in de staten die in 2000 werden gewonnen door voormalig vice-president Al Gore en senator John Kerry in 2004. In belangrijke staten zoals Ohio, Virginia, Colorado, Florida en North Carolina, staten die McCain moet winnen wil hij nog enige kans maken op het presidentschap, loopt Obama in of staat hij soms zelfs op lichte voorsprong.
McCains dalende populariteit is volgens velen een gevolg van de voortdurende financiële crisis. De Amerikaanse beurzen daalden vrijdag voor de achtste opeenvolgende dag, waarmee de VS een van de slechtste weken optekenden sinds de crisis van 1929 die de Grote Depressie in gang zette.
Hoewel McCain tijdens het debat van afgelopen week herhaaldelijk aangaf te weten hoe hij de rust en het vertrouwen in het financiële systeem kon herstellen, bleef hij vager dan Obama. De Democraat herinnerde de meer dan zestig miljoen kijkers eraan dat McCain zich altijd voorstander had getoond van dereguleringsmaatregelen die alom gezien worden als een van de belangrijkste oorzaken van de huidige crisis.
Volgens Charlie Cook van National Journal is het door de financiële crisis vrijwel onmogelijk geworden voor een Republikeinse kandidaat om de verkiezingen te winnen. Daarvoor had McCain tijdens het debat van dinsdag “een doorbraak” nodig gehad, maar die bleef uit.
Het is echter niet alleen de financiële crisis die de Republikeinen parten speelt. McCains keuze voor gouverneur Sarah Palin van Alaska als running mate, die gerekend kan worden tot de meer rechtse gelederen binnen de partij, pakte niet in alle gevallen goed uit. Hoewel Palin er grotendeels in slaagde de ideologische kern van de partij te bezielen, blijkt uit bijna elke peiling van de afgelopen weken dat ze voor onafhankelijke kiezers een belemmering is om op de Republikeinen te stemmen. Die onafhankelijke of zwevende kiezers vormen een derde van het electoraat.
Het nieuws van vrijdag dat Palin als gouverneur haar macht misbruikt heeft om een familievete te beslechten, doet nieuwe vragen rijzen over haar geschiktheid als vice-president. Met haar agressieve houding ten opzichte van Obama lijkt ze ook Republikeinen steeds meer van zich te vervreemden. Eerder deze week schreef neoconservatief David Brooks in zijn column in de New York Times dat Palin “een fataal kankergezwel in de Republikeinse Partij” is.
Haat
Auteur Frank Schaeffer, een voormalig leider van Christelijk Rechts, waarschuwde McCain in een open brief in de Baltimore Sun dat de gezamenlijke verkiezingbijeenkomsten met Palin “beginnen te lijken op lynchbijeenkomsten”. “Als de Republikeinse campagne niet stopt senator Obama te associëren met terrorisme, zijn vaderlandsliefde in twijfel te trekken en hem te portretteren als “niet een van ons”, dan beschuldig ik u van het opzettelijk voeden van ontwrichtende elementen in onze samenleving, zoals haat, en als gevolg daarvan van het mogelijk aanzetten tot geweld”, schreef Schaeffer.
Essayist en voormalig speechschrijver van McCain, Christopher Buckley, zoon van de geestelijk vader van de moderne conservatieve Republikeinse beweging, William F. Buckley, kondigde vrijdag aan op Obama te zullen stemmen. McCains keuze voor Sarah Palin als vice-presidentskandidaat heeft daarbij een grote rol gespeeld, zei hij.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.