Medicijn tegen Chagas geeft zieke baby's meer hoop

Door een nieuw Braziliaans medicijn hebben baby’s met de Ziekte van Chagas nu ruim 90 procent kans op genezing. Tot nog toe werd bij de behandeling van kinderen geïmproviseerd. De Ziekte van Chagas maakt in Latijns-Amerika meer dodelijke slachtoffers dan malaria.

Het nieuwe medicijn is een versie van benznidazol die is aangepast aan jonge kinderen. “Tot voor kort werden kinderen op een geïmproviseerde manier behandeld, op basis van het geneesmiddel voor volwassenen”, zegt arts Isabela Ribeiro.

Voor volwassen zijn er alleen tabletten van 100 milligram. Voor kinderen werden die in stukjes gebroken, verpulverd en met water aangelengd. Deze behandeling was vaak onzeker. Het medicijn moet twee maanden lang tweemaal per dag worden toegediend en moeders hebben vaak niet de ervaring voor dit soort improvisatie. Ook de waterkwaliteit is niet altijd goed. Bovendien is er bij improvisatie een risico op overdosissen, wat ongewenste neveneffecten kan veroorzaken of de efficiëntie van de behandeling kan ondermijnen.

Gemakkelijk oplosbaar

Het nieuwe medicijn is een tablet van 12,5 milligram dat gemakkelijk oplosbaar is in water, vruchtensap of melk. Het is veilig en gebruiksvriendelijk.

“De nieuwe medicatie kan een grote impact hebben op de behandeling van pasgeborenen en kinderen tot 2 jaar of tot 20 kilogram”, zegt Ribeiro.

Ribeiro is verantwoordelijk voor het Chagas-programma van het Initiatief Medicijnen voor Vergeten Ziektes (DNDi). Het DNDi, een project van Artsen zonder Grenzen, maakte de ontwikkeling van het medicijn financieel mogelijk.

Het werd ontwikkeld door het Braziliaanse overheidslaboratorium Lafepe in Pernambuco. De Braziliaanse autoriteiten hebben zopas het licht op groen gezet voor het medicijn.

Vergeten ziektes

De Ziekte van Chagas, die vooral in Zuid-Amerika voorkomt en door een wants wordt overgedragen, is een van die vergeten of minder bekende ziektes zoals tbc, berglepra of slaapziekte. Ze vertegenwoordigen een tiende van alle aandoeningen ter wereld maar de grote farmaceutische laboratoria ontwikkelen nauwelijks medicijnen tegen deze ziektes. Amper 1 procent van de 1500 nieuwe medicijnen die van 1975 tot 2004 werden geregistreerd, is ontwikkeld om deze ziektes te bestrijden.

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) is de Ziekte van Chagas endemisch in 21 Latijns-Amerika landen en zijn nu ongeveer acht miljoen mensen besmet, een halvering ten opzichte van 1990.

De Ziekte van Chagas doodt jaarlijks nog altijd 12.000 mensen, meestal als gevolg van hartproblemen, zegt Ribeiro. In Latijns-Amerika is het de dodelijkste parasitaire ziekte.

Gevaar voor kinderen

Vooral kinderen lopen groot infectiegevaar. Jaarlijks krijgen ook 14.000 ongeboren kinderen de ziekte via hun besmette moeder. Door de behandeling met benznidazol in het eerste levensjaar kan men meer dan 90 procent van de pasgeboren kinderen genezen.

De ziekte wordt overgedragen door de vinchuca (Triatoma infestans), een bloedzuigende wants. Als de ziekte in een vroeg stadium ontdekt wordt, is afdoende behandeling mogelijk. Gebeurt dan niet, dan wordt de ziekte chronisch en kunnen hart- en spijsverteringsproblemen ontstaan. De eerste symptomen van de infectie zijn koorts, braken, kortademigheid en stuipen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.