Medische en politieke thema’s op jaarvergadering WGO

Aids, verkeersveiligheid, polio en zwaarlijvigheid zijn de voornaamste medische thema’s op de jaarvergadering van de Wereldgezondheidsorganisatie (WGO), van 17 tot 22 mei in Genève. Ongetwijfeld zullen ook enkele politiek gevoelige dossiers ter sprake komen, zoals de gezondheidstoestand in Irak en de Palestijnse gebieden en de status van Taiwan.


Een groep landen stelde op het allerlaatste moment voor het item “Uitnodiging van Taiwan als waarnemer bij de World Health Assembly” aan de agenda toe te voegen. Binnen de VN geldt het eiland, onder druk van de grote buur, nog altijd als “provincie van China”. De directeur-generaal van de WGO, de Zuid-Koreaan Lee Jong-Wook, denkt niet dat de 192 lidstaten op het voorstel zullen ingaan. In tegenstelling tot vorig jaar kregen Taiwanese journalisten geen accredatie om verslag uit te brengen over de jaarvergadering.

De gezondheid van de bevolking in de Palestijnse gebieden staat wel op de agenda. Lee merkte op dat de toestand er volgens recente rapporten kritiek is. Over Irak zijn officieel geen discussies gepland, maar de WGO-baas acht het waarschijnlijk dat een of ander lid een verklaring zal willen afleggen over de gezondheidstoestand onder de Amerikaanse bezetting.

Wat wereldwijde gezondheidscrisissen betreft, gaat de meeste aandacht naar aids. Het recente Wereldgezondheidsrapport benadrukte nog eens dat de internationale gemeenschap een historische kans heeft om de epidemie in te dammen. De lidstaten hebben bij de WGO en offensief tegen de dodelijke immuniteitsziekte aangekondigd. Op de jaarvergadering wil men op zoek gaan naar nieuwe methoden om landen te helpen bij het opzetten van preventie- en behandelingscampagnes.

De remedie tegen zwaarlijvigheid is intussen genoegzaam bekend. “meer groenten, minder vet, suiker en zout en meer lichaamsbeweging”, zo resumeerde Lee. De WGO-baas denkt niet dat deze strategie ten koste gaat van de suikerhandel. “Gezien de stijgende trend in de voedselconsumptie denk ik niet dat deze aanpak uitwerkingen zal hebben op de consumptie en uitvoer van suiker”. Een vroeger WGO-rapport over zwaarlijvigheid stuitte op felle kritiek van onder meer de Amerikaanse suikerlobby.

Polio of kinderverlamming komt nog maar in zes landen voor. “Vier van de zes zijn goed op weg de ziekte tegen het einde van dit jaar te elimineren”, zei Lee. Toch blijft de ziekte voor uitbraken in West- en Centraal-Afrika zorgen die aanleiding geven tot ongerustheid. Een ander actueel thema is verkeersonveiligheid. Verkeersongelukken eisen elk jaar een miljoen doden.

Tenslotte willen de WGO-leden nagaan hoe het staat met de conventie over tabakscontrole, die op de jaarvergadering haar eerste verjaardagskaarsje uitblaast. 122 landen hebben de tekst ondertekend, 12 landen geratificeerd. Om het verdrag in werking te laten treden zijn veertig ratificaties nodig.

Op de vraag of de conventie al enig concreet resultaat had opgeleverd, verwees Lee naar het recente rookverbod in Ierse pubs: “Wanneer je het roken in Ierse pubs kan stoppen, is alles mogelijk” (mc)

Gustavo Capdevilla

Xml=6

Ref: he if

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.