Mediterranen eten steeds minder mediterraans

Het alom geprezen mediterrane dieet, rijk aan groenten, fruit en onverzadigde vetzuren, heeft aanhangers in de hele wereld maar steeds minder rond de Middellandse Zee. De VN-voedsel- en landbouworganisatie FAO stelt vast dat de eetgewoonten in Zuid-Europa dramatisch zijn verslechterd: “te vet, te zout en te zoet”.
Het mediterrane dieet is in zijn oorsprongsgebied “op sterven na dood”, stelt FAO-econoom Josef Schmidhuber in een artikel dat hij kwam voorstellen op een workshop van het California Mediterranean Consortium, een samenwerkingsverband tussen vier Californische en drie Europese universiteiten.
Tussen 1962 en 2002 steeg de gemiddelde calorie-inname in de vijftien landen van de oude Europese Unie van 2960 kilocalorieën per dag tot 3340 kcal, ongeveer 20 procent. In Griekenland, Italië, Spanje, Portugal, Cyprus en Malta bedroeg de stijging 30 procent.

Dikke Grieken


“Omdat ze steeds meer eten en minder bewegen zijn de Grieken het EU-land geworden met de hoogste body mass index (een maat voor overgewicht, nvdr). Nergens is er meer overgewicht of zwaarlijvigheid”, zegt Schmidhuber. Bijna driekwart van de Grieken heeft een gewichtsprobleem en meer dan de helft van de Italianen, Spanjaarden en Portugezen. Ook in Noord-Afrika wordt het dieet steeds calorierijker.
Zowat alle EU-landen zitten boven de door de FAO aanbevolen grenswaarde dat vetten niet meer dan 30 procent van de dagelijkse energie mogen leveren. De Grieken, Spanjaarden en Italianen zijn de grootste vetzondaars. In Spanje halen de mensen 40 procent van hun energie uit vet, tegenover slechts 25 procent veertig jaar geleden.

Minder beweging


De veranderende eetgewoonten zijn onder meer een gevolg van de gestegen welvaart, waardoor er vaker vlees en kaas op tafel komt. Daarbij komt dat vrouwen vaker gaan werken en dus minder tijd hebben om te koken en dat families meer uit gaan eten, vaak in fastfoodrestaurants. De mensen eten niet alleen meer, ze bewegen ook minder omdat ze minder zwaar werk moeten doen en veel tijd doorbrengen aan een bureau of in de auto.
Een positieve trend is dat er niet alleen meer vet, zoet en zout wordt gegeten, maar ook meer fruit, groenten en olijfolie. Maar in het algemeen wijken de mediterranen steeds verder af van het dieet van hun voorouders, dat sommige landen willen laten inschrijven op de Unesco-lijst van Werelderfgoed.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.