Medvedev krijgt nog geen grip op corruptie

Het is de Russische president Dmitry Medvedev nog niet gelukt om de corruptie aan te pakken, ook al was dat een van zijn speerpunten aan het begin van zijn ambtstermijn.

Op de lijst van Transparency International staat Rusland op een schamele 146e positie, onder landen als Togo, Pakistan en Libië. President Medvedev heeft herhaaldelijk aangekondigd de corruptie aan te pakken bij de rechterlijke macht en bij andere instituties, maar hij geeft zelf toe dat hij daar voorlopig nog weinig praktische resultaten mee boekt.

WK Voetbal

Met enkele megaprojecten in het vooruitzicht, zoals de Winterspelen in 2014 en het WK Voetbal in 2018, is het cruciaal dat de corruptie afneemt. Om de uitgaven van deze evenementen te controleren moeten verschillende overheidsinstanties samenwerken.

“Ik zal een mechanisme opstellen dat de situatie in het rechtssysteem zal helpen beheersen, op een correcte, grondwettelijke manier”, zei Medvedev deze week. “Zowel de regering, de maatschappij als de rechtbanken dragen schuld aan de huidige situatie. We moeten zorgen dat de rechtbanken weer de juiste plaats in ons waardesysteem gaan innemen. We moeten ons best doen om ze zo onafhankelijk mogelijk te maken van de autoriteiten en tegelijk absoluut onafhankelijk van de maatschappij.”

Medvedev hamert al langer op de onafhankelijkheid van de rechtbanken, maar hij heeft nog weinig vooruitgang geboekt. Daar zijn twee belangrijke redenen voor, zegt Elena Panfilova, directeur voor het corruptieonderzoek bij Transparency International.

“Ten eerste zijn het noodzakelijke, maar niet voldoende voorwaarden voor efficiënt anticorruptiewerk. Er zijn een paar belangrijke instrumenten geïntroduceerd, maar dat is maar een eerste stap in het verbeteren van het regeringssysteem.”

Lange termijn

“Ten tweede, dat soort maatregelen zijn altijd opgesteld voor de lange termijn. Ook al kan Medvedevs beleid nog wel beter, de maatregelen die hij wel heeft getroffen kunnen pas over jaren of decennia effect sorteren. Mits de campagne wordt uitgebreid.”

In theorie is transparantie een belangrijk onderdeel van de campagne, zegt Panfilova, maar in de praktijk schiet het tekort. Zo moeten rechtbanken sinds 1 juni 2010 alle informatie online publiceren, op straffe van een boete voor de verantwoordelijke, maar is er sindsdien nog geen enkele boete uitgedeeld.

Volgens Panfilova zijn strengere straffen nodig voor ambtenaren die door anticorruptie-autoriteiten worden gepakt, en moet de regering meer samenwerken met maatschappelijke organisaties.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.