Meer Amerikaanse Republikeinen zien bewijzen voor klimaatwijziging

Het aantal Amerikanen dat stevige bewijzen ziet voor de klimaatwijziging is de voorbije twee jaar gestegen. Vooral bij gematigde Republikeinen is de stijging duidelijk.

Uit onderzoek van het Pew Research Center for the People and the Press blijkt dat momenteel 63 procent van de Amerikanen stevige bewijzen ziet voor de stijging van temperatuur op aarde gedurende de laatste decennia. Twee jaar geleden was dat 57 procent; dat was toen een flinke daling ten opzichte van de drie jaar voordien (2006 tot 2008), wanneer meer dan 70 procent nog solide bewijzen zag.

De stijging is vooral merkbaar bij Republikeinse en onafhankelijke kiezers. Bij Republikeinse kiezers steeg het percentage dat overtuigd is door de klimaatverandering de laatste twee jaar van 35 naar 43 procent. Maar het verschil met Democraten, waar 77 procent stevige bewijzen ziet, is nog steeds zeer groot.

Binnen het Republikeinse electoraat groeit de kloof tussen conservatieven en gematigden. De conservatieven zijn de laatste twee jaar niet van mening veranderd: nog steeds gelooft slechts 31 procent dat er sprake is van opwarming. Bij de gematigde Republikeinen groeide het aandeel dat overtuigd is van 41 naar 63 procent.

Ook het aandeel van de Amerikanen die de opwarming van de aarde als een “ernstig probleem” zien, is gestegen, van 32 procent vorig jaar naar 38 procent dit jaar, maar ook dat is nog steeds lager dan de scores boven de 40 procent van 2006 tot 2008.

De meeste Amerikanen vinden wel dat niet de mens de oorzaak is van de opwarming van de planeet. Bij de Democraten gelooft ongeveer de helft dat de mens aan de basis ligt van de temperatuurstijging, bij de Republikeinen slechts een op vijf.
Het Pew Research Center deed het onderzoek bij tweeduizend volwassenen van 9 tot 14 november.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.