Meer antisemitisme en racisme in Slowakije

De Raad van Europa waarschuwt in een rapport tegen antisemitisme en haat tegen Roma en Hongaarse minderheden in Slowakije. Die problemen zijn verergerd nadat de nationalistische Slowaakse Nationale Partij (SNS) in 2006 in de regering kwam.
Het rapport van de Europese Commissie tegen Racisme en Intolerantie (ECRI) van de Raad stelt dat een veroordeling van politiek racisme, inclusief antisemitisme, door Slowaakse politieke leiders is uitgebleven.
Mensenrechtengroepen doen een beroep op de overheid om racisme aan te pakken, omdat het tolereren ervan racistische aanvallen juist kan aanmoedigen. “Politici moeten het goede voorbeeld geven en resoluut handelen als er sprake is van racisme”, zegt Stano Daniel van de Milan Simecka Stichting, een mensenrechtenorganisatie. “Als mensen zien dat politici racistische uitspraken doen, dan kunnen ze zich afvragen waarom zij zich anders zouden moeten gedragen.”
In het ECRI-rapport wordt zware kritiek uitgeoefend op de regering, vanwege de “zorgelijke” recente toename van racisme in het politiek debat. Politici wakkeren anti-Hongaarse sentimenten onder de bevolking aan omdat ze daarmee stemmen winnen, zegt Daniel. “Racisme richt zich tegenwoordig meestal op Hongaren. Politici weten dat ze kritiek krijgen als ze iets over de Roma zeggen.”

Taalwetgeving


Ongeveer 10 procent van de Slowaakse bevolking van vijf miljoen mensen is etnisch Hongaars. De extreemrechtse SNS laat het luidst van zich horen als het gaat om anti-Hongaarse sentimenten. De partij werd na de verkiezingen van 2006 onderdeel van een driepartijencoalitie, samen met de Beweging voor een Democratisch Slowakije (HZDS).
De SNS is volgens recente peilingen momenteel de derde partij in Slowakije. De centrumrechtse coalitiepartner HZDS toonde zich in het verleden sterk anti-Hongaars. Toen de partij in de jaren negentig de macht had, werden een aantal nationalistische wetten geïntroduceerd. Daartoe behoorde ook wetgeving over officiële talen die algemeen gezien werd als discriminerend voor de Hongaarse minderheid.
Vanuit de Smerpartij, veruit de populairste partij in het land, klinken sinds 2006 ook steeds sterkere anti-Hongaarse geluiden. Een aantal diplomatieke conflicten met Hongarije zorgde voor een gespannen verhouding tussen de staten.

Eenzijdig


Mensenrechtenorganisaties zeggen dat de regering ook weinig doet aan racisme tegen Roma, een andere grote minderheid in Slowakije. De Roma, door sommigen ook wel zigeuners genoemd, zijn een bevolkingsgroep die naar verluidt in de veertiende eeuw vanuit India naar Europa migreerde. Er zijn naar schatting zo’n 400.000 Roma in Slowakije. Zij hebben op alle niveaus in de samenleving te maken met vooroordelen.
“Er heerst hier een atmosfeer waarin dat geaccepteerd wordt”, zegt Klara Orgovanova van het onafhankelijke Roma Instituut. “Politici moeten discriminatie veroordelen en laten merken dat het onacceptabel is, anders verandert er nooit iets.”
De Slowaakse regering verwerpt de kritiek van ECRI. Ze zegt kennis te zullen nemen van het rapport, maar stelt dat ECRI nieuwe antidiscriminatiewetgeving buiten beschouwing heeft gelaten in het onderzoek. Ook zou het rapport geen melding maken van een recent actieplan tegen racisme, intolerantie en discriminatie.
Volgens de Slowaakse vice-premier Dusan Caplovic is het rapport een voorbeeld van de eenzijdige focus van mensenrechtenorganisaties op negatieve fenomenen in individuele landen. “Het beschermen van de rechten van minderheden is een dynamisch langetermijnproces dat continu om bijstelling vraagt.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.