Meer dan 200 miljoen kinderen krijgen geen basisverzorging

Jaarlijks sterven wereldwijd 200 miljoen kinderen door gebrekkige basisverzorging. Van de landen die Save the Children onderzocht, scoren de Filipijnen het best en Ethiopië het slechtst.
Het rapport State of the World’s Mothers van de internationale humanitaire organisatie Save the Children, beschrijft de kwaliteit van basisverzorging en het aantal sterfgevallen van kinderen jonger dan vijf in ontwikkelingslanden.
Door initiatieven van het Filipijnse ministerie van Gezondheid sterven er sinds 1990 de helft minder kinderen. Bij buikloop ondergaat drie vierde een hydratatietherapie en bijna alle eenjarigen worden ingeënt tegen mazelen. De kloof tussen rijk en arm is echter groot: bij arme kinderen is de kans op sterven voor hun vijfde verjaardag driemaal groter dan bij rijke kinderen.

Sociale status


In Ethiopië krijgen acht op de tien kinderen niet de noodzakelijke verzorging. Het land kent het grootste aantal thuisbevallingen zonder professionele assistentie van alle ontwikkelingslanden, met een hoge moedersterfte tot gevolg. Een derde van de baby’s sterft enkele maanden na de geboorte. Longontsteking en diarree vormen de grootste doodsoorzaken.
Jaarlijks sterven wereldwijd tien miljoen kinderen jonger dan vijf, waarvan een tiende in Nigeria. Volgens Save the Children kan het land jaarlijks 660.000 levens redden door zijn gezondheidszorg aan te passen.
Nog volgens het rapport zijn er niet altijd dokters of ziekenhuizen nodig om een kinderleven te redden. De organisatie adviseert de landen om meer mensen een medische basisopleiding te geven.  
‘De kans dat een kind zijn vijfde verjaardag bereikt, zou niet mogen afhangen van het land of de sociale status van een kind. We moeten harder ons best doen om de armste kinderen te helpen op basis van vaccinaties, antibiotica en professionele bijstand bij de geboorte,’ zegt Jasmine Whitbread, directrice van Save the Children.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.