Meer dan miljard mensen lijden honger

Voor het eerst overschrijdt het aantal mensen met chronische honger de kaap van één miljard, de voedselcrisis is dus verre van voorbij. Dat blijkt uit een rapport van IATP en CIDSE, een internationale alliantie van katholieke ontwikkelingsorganisaties waar Broederlijk Delen lid van is.
Het falend beleid van de  Europese Unie en de Verenigde Staten liggen volgens het rapport (pdf) aan de basis van de voedselcrisis. ‘De VS en de EU hebben het globale voedselsysteem kwetsbaar gemaakt’, zegt Pol De Greve, directeur van Broederlijk Delen. ‘Zij liggen aan de basis van de verwaarlozing van de landbouw, van onrechtvaardige handelsregels en van structurele aanpassingen.’
Volgens De Greve is er een nieuwe landbouwpolitiek nodig om een evenwicht te bereiken tussen economisch rendement en socio-ecologische rechtvaardigheid. ‘Landbouw is geen gewone economische activiteit, maar heeft ook een belangrijke sociale en ecologische rol. Die multifunctionaliteit van de landbouw moet erkend worden’, zegt De Greve.

Crisis aanpakken


Het rapport stippelt enkele stappen uit om de aanpak van de voedselcrisis te veranderen en een eerlijk en duurzaam voedselsysteem te creëren. Daarnaast vraagt het rapport meer ontwikkelingshulp voor de landbouwsector.
Ook een hervorming van de internationale handel in landbouw- en voedselproducten dringt zich op. De EU en de VS moeten meer doen dan enkel ijveren voor meer markttoegang voor de Europese en Amerikaanse landbouw- en voedingsindustrie.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.