Meer dan zestig basissen met drones op Amerikaanse bodem

De meeste Amerikanen denken bij drones aan conflicten in verre continenten. Maar uit een rapport van de organisatie Public Intelligence blijkt dat er in de VS zelf meer dan zestig basissen zijn voor de onbemande vliegtuigen.

De organisatie, die pleit voor vrijheid van informatie, stelde op basis van militaire documenten een kaart samen met 64 basissen waar onbemande vliegtuigen gestationeerd zijn. Op nog 22 andere locaties is een basis gepland. In twaalf gevallen gaat het om basissen waar bewapende varianten zoals de Predator en Reaper gestationeerd zijn.

Volgens Public Intelligence is het erg waarschijnlijk dat de kaart niet volledig is en dat er dus nog meer basissen bestaan in de VS.

Welke missies die toestellen uitvoeren, is onduidelijk. Vermoedelijk worden sommige basissen gebruikt als controlecentrum voor drones in het buitenland of voor de opleiding van “piloten”.

Privacy

Burgerrechtenorganisaties in de VS vrezen dat de militaire spionagetoestellen de privacy van Amerikaanse burgers in gevaar brengen. In december vorig jaar waarschuwde de American Civil Liberties Union nog in een rapport dat onbemande toestellen in het Amerikaanse luchtruim een gevaar vormen voor de vrijheid en privacy van Amerikanen.

Niet enkel het Pentagon voert steeds meer vluchten boven het Amerikaanse grondgebied uit met onbemande toestellen. Twee maanden geleden publiceerde de Electronic Frontier Foundation (EFF) al een overzicht van de toestellen die gebruikt worden door onder meer politiedepartementen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2886   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift