Meer duiven dan haviken in joods Amerika

Ondanks de perceptie van de buitenwereld blijken Amerikaanse joden veel meer “duif” te zijn dan “havik”. De overgrote meerderheid wil diplomatieke banden met Iran, een tweestatenoplossing in het Midden-Oosten, terugtrekking uit Irak en Obama als nieuwe president.
De peiling werd gehouden op verzoek van de joodse organisatie J Street, aan de vooravond van een grote conferentie, volgende week, van Christenen Verenigd voor Israel (CUFI) van de “havikdominee” John Hagee.

Afkeuring Irakbeleid


De grote meerderheid van de 800 respondenten keurt het Midden-Oostenbeleid van de regering van George Bush af. 83 procent van hen is tegenstander van het algemene beleid, tegenover 16 procent voorstanders. De afhandeling van de oorlog in Irak wordt afgekeurd door 79 procent en gewaardeerd door 21 procent. 61 procent vindt dat Israël daar minder veilig door is geworden en een zelfde percentage vindt dat Amerika moet beginnen met de terugtrekking uit Irak.
De helft van de ondervraagden gelooft dat Israël alleen echte veiligheid kan krijgen door middel van vredesakkoorden. Een derde gelooft dat dat alleen kan door militaire superioriteit. Amerika moet daarom een actieve rol op zich nemen in het vredesproces met de Arabieren, vindt 87 procent, en volgens 70 procent moet Amerika beide partijen pushen om compromissen te maken. Driekwart gelooft in de noodzaak van een tweestatenoplossing.
De vragen over Iran lieten een tweedeling zien: bijna de helft wil graag een kandidaat die een aanval op Iran niet uitsluit, maar 41 procent wil dat niet. Wel is 69 procent geneigd een kandidaat te steunen die een “sterke maar stevige” diplomatie volgt met Iran, terwijl 21 procent – net als president Bush – diplomatie maar gevaarlijk en laf vindt.

Democraten


Dat betekent, niet verrassend, dat Amerikaanse joden flink hellen naar de kant van Barack Obama. Bijna tweederde doet dat, tegenover een derde die voor McCain kiest. Dat is belangrijk, want ook al vormt de joodse gemeenschap maar 2 procent van het electoraat, door hun trouwe stembusgang is hun invloed twee keer zo groot, nog afgezien van hun gulle contributies aan de partijkas. Bovendien wonen ze vooral in de zogenaamde “swing”-staten, waar de race het spannendst is, zoals Pennsylvania, Ohio, New Jersey, Florida en Illinois.
J Street, de organisatie die de peiling organiseerde, werd in april opgericht uit onvrede over het negeren van het geluid van vreedzame joden in Washington. De rechtse American Israel Public Affairs Committee (AIPAC) is erg invloedrijk. “De peiling laat zien dat de politiek niet verder heeft gekeken dan de hardste schreeuwers in de gemeenschap”, aldus directeur Jeremy Ben-Ami.
Het nieuws komt op een beladen moment. Volgende week wordt in Washington een conferentie georganiseerd door CUFI, de evangelische organisatie van dominee Hagee, die gelooft dat christenen de eindtijd kunnen versnellen door de confrontatie te zoeken met Iran, en dat Hitler door God is gestuurd om de joden op te jagen naar Israël. Ondanks alles zijn de banden met de rechtse joodse club AIPAC goed, maar uit de peiling blijkt – niet zo verrassend – dat de meeste joden dat betreuren.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.