Meer handel in wapens

In 2007 heeft de Vlaamse overheid voor meer dan 370 miljoen euro aan vergunningen voor buitenlandse handel in militair materieel uitgereikt.
  • Brecht Goris Het dalende aantal aangevraagde en uitgereikte doorvoervergunningen roept vragen op Brecht Goris
Dat blijkt uit het jaarrapport van het Vlaams Vredesinstituut, een onafhankelijke instelling bij het Vlaams Parlement. Het gaat om:
  • invoer voor 65,9 miljoen euro (280 vergunningen),
  • uitvoer voor 270,3 miljoen euro (182 vergunningen) en
  • doorvoer voor 35,3 miljoen euro (16 vergunningen).

De invoer van wapens is meer dan verdubbeld tegenover 2006, een gevolg van de invoer van militaire voertuigen en onderdelen vanuit Italië.
Uit Vlaanderen werden in 2007 in vooral militaire voertuigen, visualisatieschermenen target acquisition systemen uitgevoerd naar Europese landen, de Verenigde Staten en Azië. Ook exportvergunningen voor uitvoer naar onder meer Pakistan, Israël en Irak werden goedgekeurd.
Vooral de uitvoer van militaire voertuigen en onderdelen via het Verenigd Koninkrijk naar Saudi-Arabië, ter waarde van 56 miljoen euro, draagt voor een groot deel bij aan de stijging.

Doorvoer roept vragen op


Het aantal aangevraagde en uitgereikte doorvoervergunningen zit in een dalende lijn: van 136 vergunningen in 1999 tot 16 in 2007.
‘Dat volgens de officiële cijfers amper vergunningsaanvragen worden ingediend voor de doorvoer van wapens, roept vragen op: het totale vrachtvervoer in Vlaanderen is de afgelopen jaren zeker niet gedaald, en Vlaamse lucht- en zeehavens worden algemeen aanzien als belangrijke poorten van en naar het Europese hinterland’, zegt Tomas Baum, directeur van het Vlaams Vredesinstituut.

Oorlogstransporten naar Irak
Momenteel rijden de eerste treinen naar Antwerpen voor de verplaatsing van één van de grote pantsereenheden, de 2nd Brigade, 1st Armored Division, vanuit Duitsland naar Irak. Deze eenheid begon vorige week in te pakken op de Baumholder-basis in Duitsland. Op 15 maart wordt de USNS GILLILAND in de Antwerpse haven verwacht om dit militair materieel op te pikken.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2851   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift