Meer internationale hulp voor Pakistan

De internationale gemeenschap heeft al bijna de helft van de door de VN gevraagde 358 miljoen euro aan onmiddellijke noodhulp toegezegd aan Pakistan. De heropbouw kan tot 12 miljard euro kosten. De Franse president Nicolas Sarkozy vraagt om een Europese noodeenheid op te richten bij natuurrampen.
De hulp is nog niet meteen voelbaar op het terrein: van de zes miljoen Pakistani die dringend eten en zuiver drinkwater nodig hebben, hebben volgens de VN voorlopig nog maar 700.000 mensen hulp gekregen.
Pakistan zegt dat twintig miljoen mensen de gevolgen voelen van de ramp, in een gebied dat groter is dan vier keer België. Tienduizenden dorpen staan nog onder water, drie weken na het begin van de watersnood. Veel streken zijn onbereikbaar omdat bruggen en wegen weggespoeld zijn of bedolven onder modderlawines. In sommige gebieden dreigen nieuwe overstromingen.
Het gebrek aan voedsel, zuiver drinkwater en tenten maakt de kans op epidemieën groot. Volgens de VN lopen onder meer 3,5 miljoen kinderen groot gevaar ziekten op te lopen die in deze omstandigheden dodelijk kunnen eindigen.

Europese noodeenheid bij rampen


In een brief aan de voorzitter van de Europese Commissie, José Manuel Barroso, roept de Franse president Sarkozy op tot de oprichting van een noodeenheid die namens de Europese Unie tussenkomt bij natuurrampen. De overstromingen in Pakistan vormen de directe aanleiding van zijn verzoek, maar hij noemde ook de bosbranden in Rusland en de aardbeving in Haïti als rampen waarbij de Europese Unie als blok niet genoeg aanwezig was.
Filip Rylant, directeur communicatie en werving van het Rode Kruis, hoopt dat een dergelijke noodeenheid voor beter gecoördineerde hulp kan zorgen vanuit de Europese Unie. ‘Het blijft voorlopig nog een vaag voorstel, maar Europa zou als blok waarschijnlijk coherenter voor hulp zorgen.’
Hij vindt alleszins dat de Europese Unie als supranationale organisatie meer geld zou moeten schenken. ‘Zeker nu de donaties van burgers tegenvallen. In vergelijking met Haïti wordt er heel weinig geschonken door particulieren. Dat komt omdat de situatie in Pakistan veel geleidelijker verslechtert en omdat Pakistan een slecht imago heeft.’

Afghaanse vluchtelingen zwaar getroffen


Afghaanse vluchtelingen die in Pakistan wonen behoren tot de zwaarst getroffen slachtoffers van de recente overstromingen. ‘Veel Afghaanse vluchtelingen hebben geen onderdak meer. Ze verloren hun voedsel, hun vee en al hun bezitingen’, zegt Adrian Edwards, woordvoerder van UNHCR.
In Khyber Pakhtunkhwa, een van de zwaarst getroffen provincies, zijn 78 vluchtelingenkampen overspoeld door het water. Daarbij werden meer dan 12.500 huizen van de kaart geveegd en 85.500 vluchtelingen zijn er dakloos. In totaal werden 1.4 miljoen Afghaanse vluchtelingen door het natuurgeweld getroffen.
Pakistan herbergt al vele jaren een van de grootste vluchtelingengroepen ter wereld. Miljoenen Afghanen zochten tijdens de Sovjet-invasie hun toevlucht in het buurland. Velen keerden na de val van de taliban in 2002 terug naar hun geboorteland. 1,7 miljoen bleven echter achter. Tijdens de Amerikaanse invasie in Afghanistan vluchtten nog eens 300.000 Afghanen naar Pakistan. Vorig jaar besliste de Pakistaanse overheid nog dat de verblijfsvergunning van de vluchtelingen tot 2012 zou worden verlengd.

Wie ligt er wakker van Pakistan?


‘Pakistanen zijn de meest hulpvaardige mensen die ik in al mijn reizen ben tegengekomen. En vandaag hebben ze zelf wat hulp nodig. Maar dat is blijkbaar te veel gevraagd’, schrijft Nick Meynen in een opiniestuk, waarin hij zich afvraagt waarom het Pakistaanse drama ons niet raakt.
‘De 3,5 miljoen Pakistaanse kinderen in dringende nood van proper water hebben brute pech. Het zijn moslimkinderen. We vermoeden zelfs uit een nest van terroristen. Onze reactie op de ramp in Pakistan leert veel over de tragedie die zich hier afspeelt.’ MO*redacteur John Vandaele vraagt zich af wat één dode in Bornem heeft dat miljoenen daklozen in Pakistan niet hebben?

1212


Het noodhulpconsortium van Caritas International, Dokters van de Wereld, Handicap International, Oxfam-Solidariteit en Unicef België zamelt op www.1212.be geld in voor de getroffen bevolking in Afghanistan. Giften zijn welkom op PR 000-0000012-12 van Pakistan 12-12.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2795   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2795  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.