Meer kans op ziekten in Tanzania door klimaatverandering

Tanzanianen in de laagste delen van de hoofdstad Dar es Salaam lopen een steeds groter risico op ziekten als gevolg van extreem weer. Overstromingen door hevige regenval en onhygiënische omstandigheden kunnen leiden tot extra choleragevallen.

  • Muhidin Issa Michuzi/IPS De sloppenwijk Jangwani in Dar es Salaam liep eind vorig jaar onder water na hevige regen. Begin dit jaar gebeurde hetzelfde. Muhidin Issa Michuzi/IPS

Sinds vorige week heeft Dar es Salaam te maken met hevige neerslag. Eerder deze maand voorspelde het Tanzaniaanse Meteorologische Agentschap (TMA) al bovengemiddelde neerslag en harde wind voor de hoofdstad en andere delen van het land. De bewoners werd geadviseerd voorzorgsmaatregelen te nemen.

De oostelijke regio Morogono kreeg in januari te maken met overstromingen. Daarbij raakten tienduizend mensen ontheemd. Wegen en huizen werden beschadigd. In Jangwani en Kigogo, wijken van Dar es Salaam, zitten bewoners die de oproep tot evacuatie genegeerd hebben, nu zonder stroom.

Bewoners van Kigogo zeggen dat mensen hun toiletten legen in het water, met als gevolg dat er uitwerpselen in drijven. Gezondheidsexperts waarschuwen dat dit het risico op epidemische ziekten vergroot.

Hygiëne

Watergerelateerde ziekten zijn al een probleem voor de stad, omdat niet iedereen hygiënische voorschriften – zoals het koken van water – in acht neemt. Volgens het ministerie van Gezondheid en Sociale Zaken behoort Dar es Salaam tot de vijf kustregio’s met het hoogste aantal choleragevallen. Bijna elk jaar wordt er melding gemaakt van de ziekte.

Door de klimaatverandering kan het aantal gevallen echter toenemen. Een studie die in 2011 werd gepubliceerd in het International Journal of Environmental Research and Public Health spreekt over een toename van het cholerarisico als de temperatuur 1 graad stijgt.

Projecties van het TMA laten zien dat de temperatuur tegen het jaar 2100 zal stijgen met 2,1 tot 4 graden in het noorden, midden en zuiden van Tanzania. Ladislaus Chang, directeur Onderzoek en Toegepaste Meteorologie bij het TMA, verwacht vaker extreme weersomstandigheden in grote delen van het land.

In het noorden en zuiden van Tanzania kan de neerslag toenemen met 5 tot 45 procent. Maar op de meeste plaatsen in het land zal die neerslag juist afnemen, met 10 tot 15 procent. “Bijna het hele land zal te maken krijgen met een snelle toename of afname van de neerslag, met als gevolg overstromingen of droogte. Die leiden op hun buurt weer tot gebrek aan voedsel, een toename van infectieziekten en gebrek aan schoon water.”

Afvalwater

Herbert Kashililah, technisch adviseur bij hulporganisatie Water Aid, zegt echter dat het groeiende aantal slachtoffers van infectieziekten in Dar es Salaam in relatie tot klimaatverandering een gevolg is van slecht uitgevoerd beleid en gebrek aan verantwoordelijkheid bij burgers. “De kloof tussen beleid en praktijk is te wijten aan onverantwoordelijk handelen door de belangrijkste betrokkenen.” Volgens hem is er sprake van overlapping van verantwoordelijkheden bij verschillenden overheidsinstanties. Tanzania heeft geen klimaatbeleid.

“De overheid moet aanzienlijk investeren in schoon water voor elke burger, maar er ook voor zorgen dat afvalwater goed verwerkt wordt”, zegt Kashililah. Een meerderheid van de huishoudens haalt volgens hem water uit boorgaten die vervuild zijn met afvalwater. Stromend water is lang niet voor iedereen beschikbaar.

De overheid erkent dat overdraagbare ziekten een serieus gezondheidsrisico vormen, ondanks preventiemaatregelen. De minister van Gezondheid en Sociale Zaken Seif Rashid zegt dat de overheid werkt aan verbetering van het welzijn van de Tanzanianen. Voorlichting door gezondheidswerkers moet daaraan bijdragen. Aan schoon water en sanitaire voorzieningen zou gewerkt worden via een door donoren gefinancierd programma.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.