Meer kindermisbruik gemeld op Sri Lanka

Een stortvloed aan gevallen van kindermisbruik heeft op Sri Lanka de woede opgeroepen van activisten. De regering overweegt de wet aan te scherpen en de doodstraf in te voeren voor verkrachting van kinderen.

In een overheidsrapport dat eind mei verscheen, staat dat van de 1.450 gemelde gevallen van verkrachting van vrouwen in 2011, het in 1.169 gevallen ging om verkrachting van kinderen. De autoriteiten en activisten concluderen daaruit dat het gaat om een stijgende trend.

Eerder deze maand gaf de politie een verklaring uit waarin sprake was van zevenhonderd klachten over verkrachting of misbruik van kinderen in de eerste helft van dit jaar. Gemiddeld zou er minstens vier keer per dag aangifte worden gedaan van een zaak.

Vrijwillig

Volgens de Nationale Kinderbeschermingsautoriteit (NCPA) is de situatie echter veel erger dan blijkt uit de cijfers. De NCPA schat het aantal gevallen van kindermisbruik in de eerste helft van dit jaar op ongeveer twintigduizend.

De NCPA noemt gebrek aan bescherming van kinderen, de populariteit van mobiele telefoons met internettoegang, toegang tot pornografisch materiaal, toenemend drugsgebruik en gebrek aan voorlichting als oorzaken van de problemen.

Hemamal Jayawardena, kinderbeschermingspecialist bij Unicef Colombo, zegt dat het aantal gevallen lijkt te stijgen doordat er meer rapportagecentra zijn gekomen, met name in de door oorlog verscheurde noordelijke regio. Mensen zijn ook gevoeliger geworden voor het onderwerp en spreken er sneller over, zegt hij.

“Maar ik heb de indruk dat er ook veel gevallen zijn van minderjarige jongeren die weglopen en vrijwillig seks hebben. Die gevallen lijken in de politiegegevens in eerste instantie op verkrachting en dat is enigszins misleidend.”  

Voor de Sri Lankaanse wet zijn jongeren vanaf 16 jaar meerderjarig. Seks met een minderjarige wordt beschouwd als verkrachting, ook als beide partijen erin toestemmen. De maximumstraf voor verkrachting van minderjarigen is nu 10 jaar cel.

Macht

In oktober 2011 werd een onderzoek gepubliceerd naar kindermisbruik in het noorden, een regio die kampt met een onzekere situatie na dertig jaar gewapende opstand waar in 2009 een einde aan kwam. Uit het onderzoek bleek dat het 30 procent van de gevallen ging om vrijwillige seks tussen minderjarige meisjes en een mannelijke partner.

In de overige gevallen ging het om verwanten, onderwijzers of religieuze leiders of anderen die misbruik maakten van hun machtspositie, zegt een aanklager van het Openbaar Ministerie die niet met naam genoemd wil worden. “Wij doen ons werk, maar de samenleving moet hier ook mee aan de slag”, zegt hij.

Niet alleen in het noorden of oosten van het land speelt de problematiek. Recentelijk wees een 13-jarig meisje vier mannen, inclusief een plaatselijke politicus van de regerende Verenigde Volksalliantie voor Vrijheid (UPFA), aan als daders van haar verkrachting.

Een andere UPFA-politicus, hoofd van de gemeenteraad in de zuidwestelijke stad Akuressa, zit momenteel vast op beschuldiging van misbruik van een 14-jarig meisje.

Doodstraf

Het Collectief voor Vrouwen en Media (WMC), een campagnegroep, zegt dat Sri Lanka een samenleving is geworden “waar daders van afschuwelijke misdaden tegen vrouwen en kinderen hun gang kunnen gaan zonder angst voor de wet.”

Tissa Karaliyadda, minister van Kinderontwikkeling en Vrouwenzaken, zei eerder deze maand tegen journalisten dat er plannen zijn om de wet aan te scherpen. Kindermisbruik zou dan strenger bestraft kunnen worden, in het ergste geval met de doodstraf.

De autoriteiten werken ook aan verkorting van het rechtbanktraject, dat doorgaans zo’n zes jaar in beslag neemt. Daders komen in die periode vaak eenvoudig op borgtocht vrij.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.