Meer mobieltjes dan mensen in El Salvador

In El Salvador waren eind 2008 6,6 miljoen gsm-nummers toegekend, terwijl er maar 5,8 miljoen mensen leven. De intense promotiecampagnes van buitenlandse telefoonmaatschappijen slaan aan in het arme land. Vorig jaar alleen al werden 2 miljoen nieuwe nummers aangemaakt.
El Salvador heeft nu veruit de grootste dichtheid van mobiele telefoons in Centraal-Amerika. Panama komt aan 90 gsm’s per 100 inwoners, Guatemala aan 72,4; Honduras aan 55,5 en Nicaragua aan 48,6. In Costa Rica, samen met Panama het rijkste land in de regio, heeft maar iets meer dan een derde van de bevolking een mobieltje. Maar daar bestaat geen systeem van voorafbetaalde belkaarten.

De cijfers van El Salvador zijn vergelijkbaar met die van Nederland en België. Nederland telde in 2007 meer mobieltjes dan inwoners; in België werd die kaap vorig jaar overschreden.

Reclamebombardement



Volgens de Superintendencia General de Electricidad y Telecomunicaciones (Siget), het Salvadoraanse overheidsorgaan dat toezicht houdt op de telecommunicatiesector, maakt 90 procent van de GSM-gebruikers gebruik van voorafbetaalde belkaarten. Dat is duurder dan een abonnement, maar de gebruikers kunnen niet over hun budget gaan.

De belangrijkste aanbieders van mobiele telefonie in El Salvador zijn Movistar van het Spaanse Telefónica; Claro van Telecom, een bedrijf van de Mexicaanse miljardair Carlos Slim; Tigo, een dochter van het Salvadoraanse Telemóvil dat zelf in handen is van het in Luxemburg gevestigde Millicom; en het Caribische Digicel.

Volgens Saúl Vásquez van Siget bezitten veel Salvadoranen meer dan één mobieltje. Dat is het gevolg van de aanhoudende promotiecampagnes die de aanbieders voeren, denkt Vásquez. De telecommunicatiemaatschappijen zijn alomtegenwoordig in de media, in de bioscoop en op straat. In de steden kan je overal mobieltjes kopen.

Blanca Flores, een studente communicatiewetenschappen die twee sim-kaarten gebruikt, zegt dat ze met een tweede aanbieder in zee ging omdat ze met Claro, haar eerste keuze, soms geen verbinding krijgt.

José Santos, de zaakvoerder van een bedrijf dat worsten maakt, zegt dat hij één gsm voor zijn zaak gebruikt en een andere voor zijn persoonlijke contacten.

Veel Salvadoranen kunnen zich eigenlijk geen gsm veroorloven. Volgens de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank is het aandeel van de Salvadoranen dat in armoede leeft in 2007 en in de eerste helft van 2008 toegenomen van 35 tot 41 procent.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.