Meer seksuele uitbuiting van kinderen door crisis

Met een geschatte omzet van vijf tot zeven miljard euro staat mensenhandel, na illegale wapen- en drugshandel, op de derde plaats in de wereldwijde top drie van criminele activiteiten. Volgens een studie van het VN-Bureau voor Drugs en Misdaad (UNODC) worden acht op de tien slachtoffers van mensenhandel seksueel uitgebuit. Elk jaar zijn naar schatting 1,2 miljoen kinderen en jongeren het slachtoffer van mensenhandel, seksuele uitbuiting en misbruik.

  • miss_ohara miss_ohara

Het fenomeen wordt groter en dat heeft duidelijk te maken met de economische situatie, zegt Katlijn Declercq van ECPAT België. ECPAT is een wereldwijd netwerk van organisaties die op verschillende manieren werken aan het tegengaan van de seksuele uitbuiting van kinderen. ‘Als jonge mensen maanden op straat moeten overleven zonder enige steun, zijn ze een gemakkelijke prooi voor criminele personen die geld aan hen willen verdienen’, zegt Declercq.

‘In herkomstlanden waar in de strijd tegen mensenhandel vooruitgang geboekt is door nieuwe wetgeving en preventiecampagnes, zien we dat die vooruitgang sinds de crisis terug tenietgedaan wordt. Jonge mensen verzeilen weer vaker in de prostitutie door het gebrek aan alternatieve inkomensbronnen.’ Daarnaast verdwijnt door de economische situatie het probleem ook van de agenda van beleidsmakers. Declercq: ‘Door de crisis hebben veel regeringen geen tijd en energie meer voor de grote campagnes ter bestrijding van kinderhandel en -prostitutie.’

De uitbreiding van de EU heeft bovendien de controle op kinderhandel bemoeilijkt. ‘Eens binnen de grenzen van de EU, is het niet eenvoudig om te controleren wie hier is en waarom’, zegt Declecq. ‘Bovendien zitten de meeste jonge meisjes verborgen in de escortservice. Je vindt ze dus niet in de bordelen of op straat.’

‘België treedt kordaat op tegen kindermisbruik’, zegt Declercq. ‘Dat heeft alles te maken met de affaire-Dutroux.’ Met een nationale petitie waar meer dan 102.000 Belgen hun handtekening onder plaatsten willen ECPAT en The Body Shop het onderwerp in de belangstelling houden. Declercq: ‘Zeker in deze tijden is dat belangrijk. Ook in België zie je het fenomeen. De asielzoekers die met Kerstmis op straat belanden en de toegestroomde Bulgaren in grote steden vormen bijvoorbeeld een ideale recruteringsbasis voor kinderprostitutie.’ Wereldwijd zamelde ECPAT zeven miljoen handtekeningen in tegen de seksuele uitbuiting van kinderen.

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 3190   proMO*’s steunen ons vandaag al. 

Word proMO* of Doe een gift

Over de auteur

  • Lisa Develtere is sinds 2018 redacteur bij Sociaal.Net. Voorheen was ze freelance journalist en fotograaf en leverde ze regelmatig bijdragen voor MO*.