Meer slachtoffers door luchtaanvallen in Afghanistan

Afgelopen drie jaar is het aantal burgerslachtoffers door luchtaanvallen in Afghanistan exponentieel toegenomen, stelt Human Rights Watch in een vandaag gepubliceerd rapport. Op 7 september heropende het Amerikaanse leger al het onderzoek naar het bombardement op het dorpje Azizabad.
In 2006 werden 116 onschuldige Afghanen gedood door luchtaanvallen. Voor 2007 liep dat aantal op tot 321 slachtoffers. Tot augustus 2008 werden er 119 burgerslachtoffers opgetekend door Human Rights Watch. Verwacht wordt dat het aantal burgerslachtoffers dit jaar snel zal toenemen. In juni en juli alleen al hebben de VSA meer bommen gedropt dan in heel 2006. 
Het merendeel van de slachtoffers valt tijdens ongeplande luchtaanvallen. Die dienen vaak ter ondersteuning van grondtroepen in nood. Een geplande luchtaanval kost veel minder burgers het leven.
Human Rights Watch stelt dat de hoge dodentol voor een deel mag toegeschreven worden aan de Talibanopstandelingen die zich terugtrekken in de dorpen. Daar wordt de plaatselijke bevolking gebruikt als schild tegen aanvallen vanuit de lucht. Dat mag echter geen excuus zijn, volgens de mensenrechtengroepering, “de VSA en de NAVO moeten maar betere voorzorgsmaatregelen nemen.”
Nochtans verbeterde de situatie halverwege 2007 aanzienlijk. Toen werden een aantal maatregelen genomen om het hoge aantal burgerslachtoffers terug te dringen. Zo werden bijvoorbeeld aanvallen vertraagd die mogelijk burgers in gevaar konden brengen.
Dieptepunten
Afgelopen zomer kende echter twee nieuwe dieptepunten. Op 6 juli lieten 47 Afghanen het leven toen een trouwpartij gebombardeerd werd. Het Amerikaanse leger dacht dat een groep opstandelingen zich daar had verzameld.
Ook op 22 augustus kwamen er burgers om in Azizabad. Het dorpje werd aangevallen ter ondersteuning van een militaire operatie. Na onderzoek besloot het Amerikaanse leger dat er zeven burgers en dertig Talibanstrijders werden gedood. De Afghaanse regering spreekt over negentig burgerslachtoffers, waarvan zestig kinderen.
Na fel protest van de Afghaanse president Hamid Karzai en de VN heeft het Amerikaanse leger beloofd het onderzoek te heropenen. Eerder al liet Karzai weten een onderzoek in stellen naar het recht van Amerikaanse en NAVO-troepen om luchtaanvallen op dorpen uit te voeren. Hij stelde ook dat de relaties tussen de Afghaanse regering en de buitenlandse legers aan een herziening toe zijn.

Verbeteringen noodzakelijk


Human Rights Watch merkt op dat “burgerslachtoffers door luchtaanvallen een rekruteringsmiddel zijn voor de Taliban. Ook ondermijnen ze de internationale inspanning om de basisveiligheid van het Afghaanse volk te garanderen”. Het rapport besluit dat er substantiële verbeteringen noodzakelijk zijn in onder meer planning, inlichtingen en het identificeren van burgerbevolking. “Indien dit niet gebeurt, zal het grote gebruik van luchtaanvallen blijven leidden tot onacceptabel veel burgerslachtoffers.”
Ook België maakt deel uit van de ISAF-missie in Afghanistan. De Belgische F-16’s zullen zich onder meer bezig houden met het verlenen van ondersteuning aan grondtroepen in nood.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.