Meer wensouders kiezen voor Indiase draagmoeders

Steeds meer wensouders doen een beroep op Indiase draagmoeders. Het draagmoederschap in India is immers goedkoper dan in het Westen. De Indiase overheid overweegt om het draagmoedersschap te regulariseren, uit angst voor misbruik en exploitatie.
Wensouders van over de hele wereld trekken alsmaar meer naar India. Niet om een kind te adopteren, wel om op zoek te gaan naar een ideale draagmoeder. De trend zit al jaren in de lift. De wensouders betalen tot dertigduizend dollar - vlucht- en hotelkosten inbegrepen - voor de hele onderneming.
De draagmoeder zelf houdt zo’n zevenduizendvijfhonderd dollar over aan de zwangerschap. De kosten voor de draagmoeder liggen beduidend lager dan in de Verenigde Staten en in de Europese landen die het commercieel draagmoederschap toestaan.

Uitweg uit armoede


Het commercieel draagmoederschap betekent voor veel Indiase kandidaat-moeders een uitweg uit de armoede-impasse. De kandidates kunnen met het geld een huis kopen of de opvoeding van hun kinderen betalen.
De overheid vreest echter voor misbruik. Het ministerie voor Vrouwen en Kinderontwikkeling overweegt om een het draagmoederschap wettelijk te kaderen. Volgens de krant The Times of India zou de overheidscontrole onmogelijk zijn in een land dat getergd wordt door grote armoede.

Geen Belgische wet


In België is commercieel draagmoederschap nog niet wettelijk geregeld. De zaak rond baby Donna is een voorbeeld van het misbruik dat hieruit kan voortspruiten. CD&V en SP.a pleitten in januari voor een verbod op commercieel moederschap. De oproep kwam als reactie op een internetbericht waarin een Limburgse kandidaat-draagmoeder vijfentwintigduizend euro vroeg voor haar diensten.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.