Meeste Amerikanen voorstander van omstreden oliepijpleiding

Twee derde van de Amerikanen is voorstander van de omstreden oliepijpleiding Keystone XL, die olie uit de Canadese teerzanden doorheen de VS moet transporteren.

  • CC 350.org Protest tegen de Keystone XL in Washington in februari van dit jaar. Toch blijkt er zowel onder Democraten als Republikeinen een meerderheid voor de pijpleiding te zijn. CC 350.org

Een onderzoek van het Pew-onderzoekscentrum geeft aan de 66 procent van de Amerikanen voorstander is van Keystone XL. Dat is een grote pijpleiding die teerzandolie moet transporteren van Canada naar de olieraffinaderijen in het zuiden van de VS.

Het project is zeer omstreden, omdat het winnen van olie uit teerzand veel water en energie opslorpt en ook meer broeikasgassen uitstoot dan gewone oliewinning. Bovendien bedreigt Keystone XL de fauna en flora in de omgeving van de leiding.

Zowel bij Democraten (54 procent) als Republikeinen (82 procent) is er een meerderheid voor de leiding, stelde Pew vast.

Opwarming van de aarde

Toen president Barack Obama vorige maand zijn klimaatplan voorstelde, kondigde hij aan dat hij de Keystone-leiding enkel zou goedkeuren als het project “het probleem van CO2-vervuiling niet aanzienlijk erger maakt.”

Uit eerder onderzoek van Pew bleek al dat zeven op de tien Amerikanen geloven dat de planeet de laatste decennia aanzienlijk is opgewarmd. Maar over de oorzaken bestaat minder eensgezindheid.

Slechts vier op de tien Amerikanen wijten de klimaatwijziging aan menselijke activiteit. Vooral aan Republikeinse zijde is de scepsis over de klimaatwijziging groot.

Als de pijpleiding er komt, zal ze dagelijks zeven- tot achthonderdduizend vaten olie uit de Canadese teerzanden over een traject van 2.753 kilometer door de VS pompen.

Begin dit jaar stelde het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken in een rapport dat Keystone XL geen grote klimaatimpact heeft. Milieuorganisaties en klimaatwetenschappers waren niet te spreken over dat rapport.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.