Meeste Amerikanen willen progressievere belastingen

Steeds meer Amerikanen willen dat er iets wordt gedaan om de gigantische staatsschuld aan te pakken. Over de manier waarop zijn links en rechts het niet eens, maar de meeste Amerikanen willen wel progressievere belastingen.

De grote digitale teller op de Sixth Avenue in New York, die continu de Amerikaanse staatschuld bijhoudt, staat op 15,6 biljoen dollar. Steeds meer Amerikanen realiseren zich dat, en voor 37 procent van de kiezers is het nu een van de twee belangrijkste verkiezingsthema’s. Dat blijkt uit peilingen van Greenberg Quinlan Rosner (GQR) namens Democracy Corps.

Maar hoe het probleem aan te pakken, daarover is minder overeenstemming. Behalve over het verminderen van defensie-uitgaven, hebben de uitersten, de Occupybeweging en de Tea Party, verschillende oplossingen.

Federale uitgaven

Voor de Tea Party-beweging en de Republikeinse Partij is de schuld een hoofdthema in het campagneseizoen. Er moeten niet meer belastingen komen, maar er moet worden gekort op de federale uitgaven, zeggen ze. “We lossen onze problemen niet op door meer uit te gaan geven”, zegt Julianne Thompson, directeur van de Tea Party Patriots in Georgia.

Ze wil niet dat er minder aan onderwijs en bijstand wordt gedaan, maar denkt dat er nog veel kan worden gedaan aan de verkwisting bij de overheid. “Het probleem van onderwijs zit vooral in te hoge salarissen van ambtenaren, vergeleken bij het geld dat daadwerkelijk in het onderwijs voor kinderen en goede leraren wordt gestopt”, zegt ze. En over voedselhulp aan de armen zegt ze: “Ik ontken absoluut niet dat er mensen zijn die hulp nodig hebben.” Het probleem volgens haar is “fraude en misbruik van federale en staatsprogramma’s”. Daar moet tegen worden opgetreden.

In het algemeen steunt de Tea Party volgens Thompson bezuinigingen op defensie, inclusief de beruchte “varkensprojecten” — industriële projecten die enkel dienen als lokmiddel voor een bepaald district, om er steun voor een wapenprogramma te winnen. Persoonlijk steunt Thompson het beëindigen van de oorlog in Afghanistan.

Progressieve belasting

De activisten van Occupy Washington hebben een eigen plan opgesteld om de schuld weg te werken, bestaande uit drie delen, zegt een van hen, Kevin Zeese. “Ten eerste, de een procent rijkste Amerikanen meer belasten door een progressief tarief in te voeren, ook voor bedrijven. Ten tweede, het opgeblazen militaire budget terugschroeven. Ten derde, de economie laten groeien. Als je je richt op bezuinigingen, ga je het tekort niet wegwerken. Het is te groot.”

Amerikaanse kiezers zijn geen voorstanders van het schrappen van sociale programma’s zoals uitkeringen, blijkt uit de GQR-peiling. 80 procent is tegen het krimpen van voedselprogramma’s, 78 procent tegen besparingen in het onderwijs en 73 procent tegen het bezuinigen op geld voor gemeentes, maaltijden voor ouderen of onderwijsprogramma’s voor kleine kinderen.

Ondanks wat de media doen geloven, is tweederde van de kiezers ook tegen besparingen op hulp aan arme families en buurten.

Kiezers zijn over het algemeen wel te porren voor progressieve belastingen. 64 procent wil een einde aan de aftrekposten voor bedrijven die banen outsourcen. 63 procent wil dat de inkomensgrens waarboven mensen geen sociale premies hoeven af te dragen — nu 107.000 dollar — omhoog gaat. En 62 procent is voor het belasten van excessieve winsten op Wall Street.

De Tea Party wil overigens niet tornen aan aftrekposten voor mensen die meer dan 250.000 dollar verdienen, zegt Thompson. “Ik geloof niet dat je mensen moet straffen omdat ze succesvol zijn.”

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Wil je dat MO* dit soort verhalen blijft brengen?
Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 2388  proMO*’s steunen ons vandaag al.

Word proMO* of Doe een gift