Meeste moslims tegen extremisme

Steeds meer moslims in het Midden-Oosten en andere landen met islamitische meerheden verwerpen het “islamitisch extremisme” en het plegen van zelfmoordaanslagen. Dat blijkt uit opiniepeilingen die in het kader van het Pew Global Attitudes Project in 47 landen zijn gehouden.
Tussen half april en begin mei heeft het Pew Research Centre de mening van 45.000 mensen gepeild. In vergelijking met het vorige onderzoek, vijf jaar geleden, is het percentage moslims dat zelfmoordaanslagen legitiem vindt om de islam te beschermen scherp gedaald in landen als Libanon, Bangladesh, Jordanië, Pakistan en Indonesië. Ook blijkt dat mensen in ontwikkelingslanden over het algemeen meer tevreden zijn met hun leven dan vijf jaar geleden. Dat is deels te danken aan de economische groei.
Toch wordt er het meest over de toekomst gesomberd bij twee volkeren in het Midden-Oosten: de Libanezen en de Palestijnen, die beide te lijden hebben onder geweld, corruptie en een onzekere toekomst. Ironisch genoeg geven de mensen in beide landen in meerderheid wel aan dat hun regering een goede invloed heeft, maar is slechts 6% daadwerkelijk tevreden over de situatie in hun land. Slechts een kwart is “tevreden met hun eigen leven”. Voor driekwart behoort de corruptie in de politiek tot de grootste problemen.
Van alle onderzochte landen in het Midden-Oosten is het Egypte van president Hosni Mubarak het minst populair. Nog geen 13 procent van de respondenten keurt de regering goed.
In de meeste landen, vooral ontwikkelingslanden, onderzocht het Pew Research Centre de invloed van economische groei op de stemming en de toekomstverwachtingen. De enquêtes in het Midden-Oosten gingen echter meer in op de wat sensationelere kwesties, zoals extremisme, zelfmoordaanslagen en Osama bin Laden.
In Libanon zegt slechts een derde van de moslims dat zelfmoordaanslagen vaak of soms gerechtvaardigd zijn. Dat is een stuk minder dan de driekwart die dat in 2002 zei. In Egypte is het percentage 8 procent, in Marokko 11 procent. Dit in tegenstelling tot de Palestijnen, waarvan 41 procent vindt dat ze vaak gerechtvaardigd zijn en 29 procent soms. (De peiling is gehouden in april en mei, voor de inname van de Gazastrook door Hamas.)
Het “vertrouwen van moslims” in Osama bin Laden neemt af, zegt het rapport. Het percentage Jordaanse moslims dat hem steunt, is gedaald van 56 procent in 2003 tot slechts 20 procent in 2007. In Libanon is er van de eerdere 20 procent nog maar 1 procent over.
De impopulariteit van de Verenigde Staten in de islamitische wereld blijft enorm. Grote meerderheden in die landen zijn “zeer of enigszins bezorgd dat de Verenigde Staten een militaire bedreiging kunnen zijn”. Vooral moslims in Bangladesh (93 procent) en in Marokko (92 procent) zijn ongerust, en bij de NAVO-bondgenoot Turkije ziet 77 procent Amerika als een belangrijke dreiging.
Over Iran is men geruster. Terwijl de internationale spanning toeneemt, vinden slechts 9 van de 47 onderzochte landen Iran de grootste bedreiging. 52 procent van de Kuweiti’s, 46 procent van de Jordaniërs en 42 procent van de Libanezen zien Iran als een bedreiging voor hun land. In Libanon zijn dat vooral de christenen en de soennieten, terwijl de sjiieten niet wakker liggen van Iran en de Hezbollah.
Er zijn meer mensen die Israël als een grote toekomstige dreiging zien: in Egypte (85 procent), Jordaniërs (81 procent) en Libanezen (74 procent).
Het rapport toont aan dat de bezorgdheid over sektarische spanningen tussen soennieten en sjiieten is toegenomen bij moslims in het Midden-Oosten. Maar liefst 88 procent van de moslims in Libanon en een grote meerderheid in Koeweit, Jordanië, Egypte en de Palestijnse gebieden vindt dat de spanningen zijn toegenomen en dat de oorlog in Irak dit nog heeft versterkt.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.