Meeste regeringen scoren slecht voor buitenlands beleid

Uit een peiling in 21 landen blijkt dat de bevolking in 19 landen het buitenlandse beleid van hun regering maar een gemiddelde score geeft. De resultaten werden verzameld door WorldPublicOpinion.org.
In alle landen samen vindt slechts een kwart van de ondervraagden dat het buitenlandbeleid van hun regering ethisch beter dan het gemiddelde scoort. Voor één op vijf krijgt dat beleid een waardering onder het gemiddelde.

“De regeringen van natiestaten willen vooral de macht van de staten vergroten, het gevolg van een nationalistische ideologie”, maar de bevolking kijkt verder dan dat nationalisme wanneer ze de gevolgen van het buitenlandbeleid voor “de wereld als geheel” evalueert, zegt Steven Kull, directeur van WorldPublicOpinion.org, een international samenwerkingsproject van het Programme on International Policy Attitudes (PIPA) van de Universiteit van Maryland.

Dat is niet noodzakelijk harde kritiek aan het adres van de regering, vindt Kull. “De mensen zeggen niet dat het slecht is om de handelen vanuit de belangen van de staat.” Inderdaad, toch nog altijd vier op tien ondervraagden blijken hun eigen regering een gemiddelde buitenlandscore te geven. In de VS gaven meer mensen, 49 procent, zo’n gemiddelde score.

Moreel superieur



De landen waar de meeste mensen hun buitenlandbeleid als moreel superieur bestempelden waren Jordanië (44 procent), India (40 procent), Azerbeidzjan (39 procent) en China (38 procent). De landen waar de meeste mensen een waardering onder het gemiddelde gaven, waren Mexico (54 procent) en Argentinië (39 procent). Bij de grote wereldmachten scoorden de Britten het slechtst: bijna een kwart van de bevolking vond het buitenlandbeleid minder dan gemiddeld.

De mensen geven ook het buitenlandbeleid van andere landen een gemiddelde scores. In dat verband kreeg China van alle grootmachten de slechtste score, niet echt een verrassing na de negatieve aandacht die het land onder meer in Tibet kreeg. De mensen in zes andere landen vonden het Chinese beleid moreel inferieur: de vier onderzochte westerse landen – Frankrijk, Duitsland, Groot-Brittannië en Italië - en ook de VS en Zuid-Korea.

De Verenigde Staten zijn een geval apart. “Alles samengenomen hebben de Verenigde Staten wereldwijd het grootste aantal mensen dat minder dan gemiddeld geeft (32 percent), maar ook het grootste aantal mensen dat meer dan gemiddeld geeft (20 procent)”, zegt het rapport.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.