Meeste tropische ontbossing komt door landbouw

In Afrika, Latijns-Amerika en Azië is landbouw veruit de belangrijkste drijfveer voor ontbossing. Dat blijkt uit een rapport in opdracht van de Noorse en Britse overheid. Houtkap is dan weer de belangrijkste oorzaak van de degradatie van wouden.

  • cc flickr/Leonardo F. Freitas Een ontbost gebied in de Braziliaanse deelstaat Mato Grosso. cc flickr/Leonardo F. Freitas

Het rapport is opgesteld als informatiebron voor beleidsmakers die sleutelen aan het REDD+-mechanisme, een internationaal programma om de uitstoot uit ontbossing te verminderen. De onderzoekers gebruikten cijfers van de VN en de Wereldbank.

Wereldwijd zijn het vooral industriële activiteiten die ontbossing aanjagen, maar in tropische gebieden is het vooral de landbouw. Er zijn wel grote verschillen tussen de continenten: in Latijns-Amerika is het vooral veeteelt en grootschalige landbouw, in Azië vormen vooral plantages voor palmolie en papierpulp en intensieve landbouw de motor.

Het rapport noemt ook indirecte drijfveren voor ontbossing, waaronder de prijzen van grondstoffen, de bevolkingsgroei, corruptie en een zwakke overheid.

Voordelen

Toch ziet het rapport ook lichtpuntjes, zoals veelbelovende strategieën om economische groei los te koppelen van ontbossing. Daarvoor moeten wel belangrijke drempels overschreden worden, zoals onderontwikkelde instellingen in sommige landen, en vooral het gebrek aan transparantie rond landgebruik.

De voordelen van beter bosbehoud zijn enorm, besluiten de auteurs. Als de ontbossing en de degradatie van bossen verminderd kan worden, spaart dat niet alleen honderden miljoenen tonnen aan broeikasgassen uit, maar blijven ook de cruciale diensten die de bossen leveren beschermd. Inspanningen om het bosbeheer te verbeteren, hebben ook indirecte voordelen, zoals een versterking van de overheid, sterkere rechten op grond en verminderde corruptie.

 

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.