Megatunnel voert water onder Andes door

In Peru nadert de constructie van een 20 kilometer lange tunnel zijn voltooiing. Hij maakt deel uit van een megaproject om water onder de Andes door naar de droge noordkust te voeren en ondertussen elektriciteit op te wekken. Maar het zijn niet de kleine of middelgrote boeren die daarvan zullen profiteren.
De oorsprong van het enorme Olmosproject in de noordwestelijke regio Lambayeque gaat tachtig jaar terug in de tijd. Het oorspronkelijke plan bestond uit drie fases: een tunnel, een uitgestrekt irrigatienetwerk en een waterkrachtcomplex.

De tunnel moet water van de rivier Huancabamba, in de hooggelegen regio Piura, onder de Andes door naar de dorre vlaktes van de Olmosregio bij de Pacifische kust brengen. Het Braziliaanse bedrijf Odebrecht begon de tunnelwerken in 2006. Dit jaar moet het eerste water erdoor komen. In een eerste fase zal de tunnel 400 miljoen kubieke meter water transporteren.

Obebrecht gaat nu ook het irrigatieproject voor zijn rekening nemen, een aanbesteding van meer dan 200 miljoen dollar (150 miljoen euro). Het waterkrachtluik is in de diepvriezer gestopt.

Onteigend



Met het water wordt 38.000 hectare geïrrigeerd. Het gaat om terreinen die de regering van Alberto Fujimori (1990-2000) onteigend heeft van de plaatselijke boerengemeenschap en die in loten van minstens 1000 hectare verkocht zullen worden voor een basisprijs van 4100 dollar (3000 euro) per lot.

“Maar ook de boeren verwachten veel, want ze gaan ervan uit dat ze ook hun grond zullen kunnen irrigeren. Dat zal een conflict geven”, zegt Luis Carbajal van de ngo Comisión de Defensa de los Grandes Proyectos de Lambayeque.

Enrique Salazar, algemeen beheerder van het Olmosproject, bevestigt dat de gronden verkocht zullen worden aan “solvabele ondernemers die een markt aankunnen die landbouwexport vereist. Dit is niet ontworpen voor kleine eigendommen. De bedoeling is permanente productie-eenheden te maken die de landbouwers werk geven, hun levenskwaliteit verbeteren en hen uit een marginaal boerenbestaan halen.”

Invasie



Bovendien zal 5.500 hectare van landbouwers in de oude Olmosvallei geïrrigeerd worden, met water dat ze aan Odebrecht moeten betalen.

Volgens Carbajal zal dit model tot een invasie leiden. Bovendien is het waarschijnlijk, zegt hij, dat de landbouwers bossen zullen beginnen kappen om plaats te maken voor de teelt van de exportproducten zoals asperges en artisjokken.

Juan Sandoval van het regiobestuur van Lambayeque zegt dat twee zones bescherming krijgen om de impact op fauna en flora te verminderen. Maar hij erkende dat dit niet voldoende is en dat er in de 38.000 hectare boszones zitten.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.