Mensenrechten lijden onder terroristenjacht

De Marokkaanse variant van de strijd tegen het terrorisme gaat ten koste van de mensenrechtensituatie, zo meldt Human Rights Watch. Het vorige week vrijgegeven rapport, Human Rights at a Crossroads bevat gesprekken met familieleden en advocaten van mensen die na hun arrestatie dagenlang mishandeld werden zonder toegang tot de buitenwereld.

De zelfmoordaanslagen op het Belgische consulaat, een Spaans restaurant en een joods gemeenschapscentrum in mei 2003 in Casablanca kostten 45 mensenlevens en leidden tot de arrestatie van 2000 vermeende moslimextremisten. Uit de getuigenissen van de mensenrechtenorganisatie blijkt dat de Marokkaanse politie de gevangenen geestelijk en fysisch heeft mishandeld om hen tot bekentenissen te dwingen. De gevangenen mochten geen contact opnemen met hun familie of een advocaat.

De mensenrechtenorganisatie heeft ook kritiek op de antiterrorismewet die na de aanslagen door het parlement werd gejaagd. De wet laat de politie toe een verdachte twaalf dagen vast te houden voor er een onderzoeksrechter aan te pas komt. Op een advocaat moeten vermeende terroristen tot tien dagen wachten. Daarbij komt een erg brede definitie van terrorisme met extra zware straffen.

Human Rights Watch ziet een onafhankelijk gerecht als bolwerk tegen het politiegeweld. De organisatie vindt dat de rechters kritischer moeten zijn tegenover de politiek en de manier waarop bewijsmateriaal en bekentenissen worden verzameld. Politiemensen die hun boekje te buiten gaan moeten daarvoor worden gestraft. Ook vraagt de mensenrechtenorganisatie aan de Europa en de VS geen vermeende terroristen uit te leveren aan Marokko zonder garanties dat de personen niet zullen worden gefolterd.

Er is ook goed nieuws uit het land van koning Mohammed VI. Het rapport noemt de Commissie voor Rechtvaardigheid en Verzoening een van de meest verdienstelijke pogingen in de Arabische wereld om komaf te maken met mensenrechtenschendingen uit het verleden. De commissie behandelt klachten van dissidenten die werden vervolgd onder het regime van Abdullahs vader, koning Hassan II. Human Rights Watch vindt wel dat de commissie meer beslissingsmacht moet krijgen om een einde te maken aan de straffeloosheid. (ADR)



Persbericht Human Rights Watch
http://www.hrw.org/english/docs/2004/10/21/morocc9522.htm

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.