Mensenrechtenactivisten krijgen het zwaar te verduren

Advocaten, rechters, journalisten en actievoerders die het opnemen voor de mensenrechten, krijgen steeds meer tegenwerking van repressieve regimes. Dat zegt Hina Jilani, de speciale vertegenwoordiger van de VN voor Verdedigers van de Mensenrechten. Deelnemen aan een vergadering van de Verenigde Naties is soms al voldoende om de politie over de vloer te krijgen.
Mensenrechtenactivisten krijgen in toenemende mate zelf te maken met bedreigingen en ontvoeringen, afranselingen, folteringen, moordpogingen en moorden, schrijft Jilani in een rapport van 23 pagina’s voor de Verenigde Naties. Egypte, Iran, Oezbekistan, Rusland, Zimbabwe, Afghanistan en de Democratische Republiek Congo zijn enkele van de landen die op dat vlak duidelijk over de schreef gaan, zegt Iain Levine, een medewerker van de Amerikaanse mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW). Neil Hicks van de organisatie Human Rights First voegt Colombia, Thailand, Indonesië, China, Cuba, Wit-Rusland en verscheidene andere voormalige Sovjet-republieken aan dat lijstje toe.

Naast de traditionele mensenrechtenverdedigers - medewerkers van Amnesty International of van plaatselijke mensenrechtenorganisaties - lopen ook mensen die het opnemen voor homo’s en lesbiennes gevaar. Levine geeft het voorbeeld van de voorzitter van een holebi-vereniging in Sierra Leone die in juni van dit jaar de zitting van de VN-Mensenrechtencommissie in Genève bijwoonde. Na haar terugkeer werd ze in haar kantoor verkracht en vermoord.

Repressieve regimes proberen ook meer zicht te krijgen op de informatie die mensenrechtenorganisaties verzamelen. In haar rapport somt Jilani 22 gevallen op van politierazzia’s waarbij adreslijsten, documenten, computerbestanden en camera’s van mensenrechtenorganisaties in beslag werden genomen. Vaak gebeuren dergelijke operaties zonder huiszoekingsbevel, en in sommige landen worden ze meermaals herhaald.

Volgens Jilani kregen verscheidene deelnemers aan de voorbije vergaderingen van de VN-Mensenrechtencommissie tijdens hun afwezigheid thuis of op hun kantoor de politie op bezoek. Collega’s of verwanten moesten uitleggen wat de bedoeling was van die reis naar Genève. Jilani schrijft dat veel regimes de strijd tegen het terrorisme inroepen om dat gesnuffel te verantwoorden.

Het rapport hekelt ook de bevriezing van de rekeningen van mensenrechtenorganisaties die vanuit het buitenland gefinancierd worden.

Allemaal hoogst bedenkelijk, vindt Levine van Human Rights Watch. De bescherming van mensenrechtenactivisten is een graadmeter van het respect dat regeringen opbrengen voor de mensenrechten. (PD)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.