Mensenrechtencommissie bereidt kafkaïaans einde voor

De Verenigde Naties willen zo snel mogelijk af van hun Mensenrechtencommissie, maar het omstreden orgaan zelf bereidt een wekenlange laatste zitting voor. Het is nog helemaal niet duidelijk hoe de nieuwe Mensenrechtenraad de wacht zal aflossen, en daarvan profiteert de oude instelling.

De vertegenwoordigers van de 53 VN-lidstaten die deel uitmaken van de VN-Mensenrechtencommissie, hebben maandag de Peruaan Manuel Rodríguez Cuadros tot voorzitter gekozen van de 62ste en waarschijnlijk laatste bijeenkomst van het orgaan. De in 1948 opgerichte commissie, die VN-lidstaten tot de orde kan roepen als ze zich niet houden aan de mensenrechten, komt in principe maar één keer per jaar samen, maar die zitting duurt dan wel zes weken.

Dit jaar begint de Mensenrechtencommissie eraan op 13 maart. Aan wat precies is nog niet duidelijk, want het is een raadsel welke bevoegdheden de commissie nog heeft. Vast staat alleen dat de Mensenrechtencommissie plaats moet ruimen voor een nieuwe Mensenrechtenraad - dat beslisten de lidstaten van de VN op een topbijeenkomst in september die onder meer over de broodnodige hervorming van de VN ging.

Volgens de Rodríguez Cuadros, de voorzitter die de eer heeft de commissie ten grave te dragen, zijn er twee mogelijkheden. Als de Algemene Vergadering van de VN erin slaagt de nieuwe Mensenrechtenraad voor 13 maart op te richten, zal de oude commissie zich vooral buigen over de overdracht van haar bevoegdheden. Als de onderhandelingen over het nieuwe orgaan aanslepen, houdt de commissie een gewone zitting.

Vreemd zou dat wel zijn. De VN-mensenrechtencommissie kwam de laatste jaren steeds zwaarder onder vuur te liggen. In het orgaan zetelen doodleuk vertegenwoordigers van landen die de mensenrechten systematisch schenden. Landen als China en Cuba ontliepen de voorbije jaren vaak terechte kritiek omdat ze veel medestanders vonden die hun wandaden door de vingers wilden kijken in ruil voor een gelijkaardige tegenprestatie. Landen als Colombia die wel meermaals tot de orde werden geroepen, konden die opeenvolgende resoluties straffeloos naast zich neerleggen. Sanctiemogelijkheden heeft de Commissie immers niet.

Tijdens de voorbereidende vergaderingen voor de komende zitting vliegen te verwijten tussen regeringen, experts en mensenrechtenorganisaties weer heen en weer, alsof het orgaan helemaal met de grond gelijk moet worden gemaakt.

Op die manier dreigt het kind met het badwater te worden weggegooid. De commissie wordt bijvoorbeeld bijgestaan door een hele resem van speciale rapporteurs die probleemlanden en thema’s als verdwijningen, vrouwendiscriminatie of folteringen terdege opvolgen. Mensenrechtenorganisaties hopen dat de nieuwe raad dat systeem overneemt.

Het is nog afwachten of de nieuwe Mensenrechtenraad beter werk zal afleveren. Niet-gouvernementele mensenrechtenorganisaties die een grote inbreng hadden in het werk van de oude commissie, vrezen aan belang in te boeten in de nieuwe structuur. De raad zal direct afhangen van de Algemene Vergadering van de VN, en daarmee hebben niet-gouvernementele organisaties niet zo’n goede relatie als met de Economische en Sociale Raad (Ecosoc) waaronder de Mensenrechtencommissie viel. Een veeg teken is dat de oprichtingsonderhandelingen over de Mensenrechtenraad in het VN-hoofdkwartier in New York achter gesloten deuren worden gehouden.

Experts en sommige regeringen waarschuwen dat de internationale gemeenschap het in elk geval in de overgangsperiode nog moeilijker zal krijgen bij het doen naleven van de mensenrechten. (PD)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2789   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2789  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.