Mensenrechtencommissie VN veroordeelt Israël voor aanslag op Hamas-leider

De Mensenrechtencommissie van de Verenigde Naties heeft de Israëlische liquidatie van de Palestijnse sjeik Ahmed Yassin, spiritueel leider van Hamas, veroordeeld. De resolutie werd gisteren (woensdag) aangenomen in een speciale zitting van de commissie.






Israël en enkele andere landen die de aanslag verdedigen (Australië en de Verenigde Staten), beschouwen die als een onderdeel van de strijd tegen het terrorisme. Maar volgens de meeste landen gaat het om een standrechtelijke executie.

De resolutie van de commissie, de hoogste VN-autoriteit op het gebied van mensenrechten, werd aangenomen met 31 stemmen voor, 18 onthoudingen en 2 stemmen tegen. In de resolutie wordt de aanhoudende schending van de mensenrechten in de bezette gebieden en de liquidatie van Yassin in het bijzonder, scherp veroordeeld.

Yassin (67) werd maandagochtend bij het verlaten van een moskee in Gaza, gedood bij een raketaanval door het Israëlische leger. Behalve Yassin, kwamen ook zeven omstanders om het leven. De Israëlische premier Sharon feliciteerde de militairen die de aanslag uitvoeren en zei dat er hoogstwaarschijnlijk nieuwe aanslagen op Palestijnse leiders zullen volgen.

De Israëlische afgevaardigde in Geneve, Yaakov Levy, ziet de veroordeling als een poging om de aandacht af te leiden van mensenrechtenschendingen elders in de wereld. In veel landen die lid zijn van de Organisatie van de Islamitische Conferentie (OIC), worden de mensenrechten op grote schaal geschonden, stelde hij. Om de VN-veroordeling werd gevraagd door Pakistan, namens de 56 landen tellende OIC.

Sinds het begin van de intifada zijn 945 Israëli’s en buitenlanders omgekomen bij aanslagen door Hamas. Israël houdt Hamas-leider Yassin daarvoor verantwoordelijk. Hamas werd in 1987 door Yassin opgericht, vlak na het begin van de eerste Intifadah. Doel van Hamas is de onvoorwaardelijke terugtrekking van Israël uit de bezette gebieden. De terroristische Hamas ontkent het bestaansrecht van Israël en erkent de Palestijnse Autoriteit (PA) niet. De Palestijnse Autoriteit werd in 1994 erkend in de Oslo-Akkoorden.

Hamas, die tientallen zelfmoordaanslagen pleegde in Israël, heeft een politieke en een maatschappelijke vleugel. De laatste afdeling houdt zich bezig met religieuze zaken en het financieren van scholen en gezondheidscentra op de Westelijke Jordaanoever en in Gaza.

Dinsdag verwierp de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties een veroordeling van Israël. Over de verklaring, die van minder gewicht is dan een resolutie, werd een veto uitgesproken door de VS omdat de tekst geen verwijzing naar de terroristische activiteiten van Hamas bevatte. Vanavond wordt om 22.00 uur een nieuwe ontwerp-resolutie van Algerije in stemming gebracht. Hamas wordt ook in die resolutie niet genoemd.

De Europese Unie heeft de aanslag afgekeurd. De EU erkent het Israëlische recht op zelfverdediging, maar het land heeft niet het recht om standrechtelijke executies uit te voeren, zei de Ierse afgevaardigde Mary Welan namens de EU.

Twee Europese landen met een hoofdzakelijke islamitische bevolking, Albanië en Bosnië-Herzegovina, onthielden zich van stemming. De andere islamitische landen stemden voor veroordeling. Ook China, India, Rusland, de Afrikaanse landen, en de Zuid-Amerikaanse landen Argentinië, Brazilië, Chili, Cuba, Mexico en Paraguay stemden voor.

Costa Rica, de Dominicaanse Republiek, Guatemala, Honduras en Peru onthielden zich stemming.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.