Mensenrechtenorganisaties niet welkom bij processen Guantánamo

Vertegenwoordigers van mensenrechtenorganisaties kunnen niet aanwezig zijn bij de processen van gevangenen die vastzitten op de Amerikaanse marinebasis Guantánamo Bay in Cuba. Dat heeft het Pentagon deze week gezegd. De eerste van terrorisme verdachte gevangenen, een Jemeniet en een Sudanees, zijn deze week aangeklaagd door de Verenigde Staten.




De beide mannen, die bodyguards van Osama Bin Laden zouden zijn geweest, moeten voor een militaire commissie verschijnen. Slechts zes van de 660 gevangenen zijn ervan op de hoogte gebracht dat ze voor deze commissie moeten verschijnen. De rest van de gevangenen verkeert nog in onzekerheid over wat hen te wachten staat.

Volgens de mensenrechtenorganisaties Human Rights Watch, Amnesty International en Human Rights First heeft het Pentagon bevestigd dat alleen een selectie van de pers en het Internationale Rode Kruis aanwezig mogen zijn bij de processen. Volgens Wendy Patten van Human Rights Watch (HRW) mogen advocaten alleen praten met de pers als ze daar eerst toestemming voor vragen. Het Pentagon wil ervaren waarnemers buiten de deur houden, terwijl zij het publiek juist een onafhankelijk oordeel kunnen verschaffen, zegt Patten. Alledrie groeperingen hebben jarenlange ervaring met het beoordelen van controversiële rechtszaken, waaronder die voor oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid.

Een woordvoerder van het Pentagon voert plaatsgebrek aan als belangrijkste reden voor het toelaten van een beperkt aantal toeschouwers. Om de plaatsen die aan de pers worden toegewezen, zal geloot worden. Ook worden er plaatsen gereserveerd voor diplomaten uit de betrokken landen.

Volgens de mensenrechtenorganisaties voedt de uitsluiting geruchten dat de processen niet eerlijk zullen verlopen. Zo kan advocaten de toegang tot belastend bewijs onthouden worden. Zij maken zich ook zorgen om de meer dan 600 buitenlanders die in Afghanistan en verschillende andere landen worden vastgehouden op verdenking van terroristische activiteiten. De Jemenitische verdachte zou videofilms gemaakt hebben waarin werd opgeroepen tot terroristische aanslagen en de Sudanese verdachte was boekhouder en wordt beschuldigd van wapensmokkel.

De drie mensenrechtenorganisaties hebben in een brief aan het Pentagon het belang van hun aanwezigheid benadrukt. Daardoor zou het publiek niet alleen zijn aangewezen op informatie van journalisten die alleen mogen praten met speciaal aangewezen militaire woordvoerders. Dat er niet genoeg ruimte zou zijn in de rechtszaal voor vertegenwoordigers van mensenrechtenorganisaties, vinden zij geen argument. De ruimte kan beperkt zijn, maar om daarom een volledige groep waarnemers met internationale ervaring uit te sluiten is onbegrijpelijk, vinden zij. Ook om die plaatsen zou, net als bij journalisten van diverse media, geloot kunnen worden.

Vorige week donderdag kondigde de Britse minister van Buitenlandse Zaken, Jack Straw, aan dat vijf Britten die vastzitten op Guantánamo Bay binnenkort worden vrijgelaten. Ook een Deense gevangene komt vrij. De VS hebben tot nu toe 90 gevangenen vrijgelaten, waaronder kinderen die per abuis waren gearresteerd.
Slechts een deel van de gevangen, die sinds januari 2001 vastzitten, heeft bezoek van een advocaat gehad. Omdat de gevangenen door de VS worden beschouwd als ‘illegale strijders’, vinden de VS dat ze het recht hebben hen zonder aanklacht voor onbepaalde tijd vast te houden.

Het Amerikaanse Hooggerechtshof buigt zich in april over de vraag of de gedetineerden in Guantánamo Bay bepaalde grondrechten ontzegd kunnen worden, zoals het recht om te weten waarom ze worden vastgehouden.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.